Διεθνή

ΕΕ: Έκκληση στο Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Ράφα

ΕΕ: Έκκληση στο Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Ράφα Φωτογραφία: EPA/ MOHAMMED SABER
«Αν το Ισραήλ συνεχίσει την στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, αυτό αναπόφευκτα θα καταπονήσει βαριά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ισραήλ» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα άμεσα καθώς διακόπτει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και οδηγεί σε μεγαλύτερο εσωτερικό εκτοπισμό, λιμό και καταστροφή.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε σχετική ανάρτηση με την έκκληση της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί το Ισραήλ να απέχει από οποιαδήποτε περεταίρω επιδείνωση της ήδη τραγικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να ανοίξει εκ νέου το πέρασμα στη Ράφα. Αν το Ισραήλ συνεχίσει την στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, αυτό αναπόφευκτα θα καταπονήσει βαριά τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ισραήλ» ανέφερε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του.

Πρόσθεσε ακόμα ότι υπό τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Νόμο, το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέψει και να διευκολύνει το ανεμπόδιστο πέρασμα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολίτες, ακολουθώντας τους κανόνες της Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ακόμα ότι η ΕΕ επίσης καταδικάζει την επίθεση της της Χαμάς στο πέρασμα του Kerem Shalom, που προκάλεσε περισσότερα εμπόδια στη διάθεση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Καλούμε όλα τα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕ.

{https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1790694784971030549}