Διεθνή

Χαμάς: Το Ισραήλ θα πάρει πίσω τους ομήρους ή νεκρούς ή με έντιμη συμφωνία

Χαμάς: Το Ισραήλ θα πάρει πίσω τους ομήρους ή νεκρούς ή με έντιμη συμφωνία
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εντόπισαν τα πτώματα τριών ομήρων. «Θα επιστρέψουν όλοι, οι ζωντανοί και οι νεκροί», ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε τα πτώματα τριών ομήρων της Χαμάς, στη Γάζα. Λίγη ώρα αργότερα, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης διεμήνυσε ότι οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν ζωντανοί μόνο με μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ τα πτώματα της 22χρονης Σανί Λουκ, της 28χρονης Αμίτ Μπουσκίλα και του 57χρονου Ιτζχάκ Γκέλεντερ.

Τα πτώματά τους εντοπίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, σημείωσε, δίχως να διευκρινίσει πού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ισραήλ, η Χαμάς δολοφόνησε τους τρεις την ώρα που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την επίθεση στο φεστιβάλ μουσικής Nova και στη συνέχεια μετέφεραν τα πτώματά τους στη Γάζα.

{https://x.com/AP/status/1791535123818553764}

Ποια ήταν η Σανί Λουκ

Το φεστιβάλ Nova ήταν ένα από τα σημεία στο Ισραήλ όπου εξαπέλυσαν επίθεση τα μέλη της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Συνολικά 260 άνθρωποι δολοφονήθηκαν εκεί, ενώ η Χαμάς πήρε πολλούς ομήρους.

Τις πρώτες ώρες μετά τις επιθέσεις κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο φαινόταν το ημίγυμνο, με βαριά τραύματα, σώμα της Σανί Λουκ, πεταμένο σε ένα φορτηγάκι, στη Γάζα.

Αρχικά, θεωρούνταν ότι η Χαμάς την είχε πάρει όμηρο ζωντανή, αν και βαριά τραυματισμένη. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η 22χρονη θεωρούνταν νεκρή. Αυτό βασίστηκε σε ευρήματα που έδειχναν ότι τα τραύματα της Γερμανο-ισραηλινής tattoo artist ήταν θανάσιμα.

«Τα νέα είναι σκληρά. Κανένας πατέρας δεν θα σκεφτόταν ότι ένα 22χρονο κορίτσι θα εξαφανιζόταν από τη ζωή. Όμως, ξέραμε ότι δολοφονήθηκε και περιμέναμε οι στρατιώτες μας που την έψαχναν να τη βρουν», δήλωσε ο πατέρας της Σανί Λουκ, Νίσιμ.

Ωστόσο, η οικογένεια του Ιτζχάκ Γκέλεντερ ήταν στο «απόλυτο σκοτάδι» έως τώρα για το ποια ήταν η τύχη του. «Ελπίζαμε και είχαμε πίστη ότι το τέλος θα ήταν διαφορετικό», δήλωσε η κόρη του, Γιάρντεν Πίβκο.

Η δέσμευση Νετανιάχου και η απάντηση της Χαμάς

Μόλις ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν τα πτώματα των τριών, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύθηκε ξανά ότι θα επιστρέψουν στο Ισραήλ όλοι οι όμηροι, τόσο οι ζωντανοί, όσο και οι νεκροί.

«Η σύζυγός μου Σάρα κι εγώ πονάμε με τις οικογένειες. Η καρδιά μας είναι μαζί τους στο βαρύ πένθος τους. Θα επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας, τους ζωντανούς και τους νεκρούς», ανέφερε και συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις για την προσπάθειά του.

{https://x.com/IsraeliPM/status/1791497917896802507}

Η Χαμάς δεν άργησε να απαντήσει ότι μόνο με εκεχειρία θα επιστρέψουν ζωντανοί οι υπόλοιποι όμηροι.

«Η αντίσταση πιστεύει ότι ο εχθρός δεν θα πάρει πίσω τους κρατούμενούς του, παρά μόνο ως πτώματα ή μέσω μιας έντιμης συμφωνίας ανταλλαγής με τους ανθρώπους μας», ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Περίπου 129 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν όμηροι στη Γάζα. Στη μοναδική εκεχειρία που έχει γίνει έως τώρα στον πόλεμο, στα τέλη Νοεμβρίου, 110 όμηροι απελευθερώθηκαν με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από το Ισραήλ.