Διεθνή

Σκάρλετ Γιόχανσον: Τι πραγματικά συνέβη με την OpenAI

Σκάρλετ Γιόχανσον: Τι πραγματικά συνέβη με την OpenAI Φωτογραφία: EPA/ SEBASTIEN NOGIER
Ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν προσπάθησε να προσλάβει τη Σκάρλετ Γιόχανσον αλλα εκείνη δεν δέχτηκε.

Η Σκάρλετ Γιόχανσον απειλεί να κινηθεί νομικά κατά της OpenAI, καθώς την κατηγορεί ότι η εταιρεία αντέγραψε τη φωνή της, όταν εκείνη αρνήθηκε να δώσει άδεια χρήσης της.

Ο CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν είχε ζητήσει από την Γιόχανσον τον Σεπτέμβριο να είναι η φωνή του συστήματος AI της εταιρείας, σύμφωνα με δήλωση που επικαλείται η The Washington Post.

Η Γιόχανσον αρνήθηκε. Τον Μάιο, δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη παρουσίαση της τεχνολογίας του OpenAI, ο Άλτμαν επικοινώνησε ξανά με την Σκάρλετ Γιόχανσον και της ζήτησε να το ξανασκεφτεί, όπως είπε. Πριν απαντήσει ωστόσο η ηθοποιός, η OpenAI κυκλοφόρησε ένα ηχητικό demo με την προηγμένη τεχνολογία της, όπου ακουγόταν μία φωνή με το όνομα «Sky».

Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι αυτή η τσαχπίνικη φωνή που ακουγότα στο demo έμοιαζε πάρα πολύ με την φωνή της Γιόχανσον από την ταινία του 2013 «Ηer» , όπου υποδυόταν τη φωνή ενός super- έξυπνου βοηθού AI.

«Όταν άκουσα το demo που κυκλοφόρησε, σοκαρίστηκα, νευρίασα και είχα μία δυσπιστία για το γεγονός ότι ο κ. Άλτμαν δημιούργησε μία φωνή που ήταν τόσο κοντά στη δική μου, την οποία ακόμα και οι πιο κοντινοί μου φίλοι δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά» είπε η Σκάρλετ Γιόχανσον.

«Ο κ. Άλτμαν υπονόησε δε ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, κάνοντας ανάρτηση που έγραφε μόνο μία λέξη «her], μία σαφή αναφορά στην ταινία όπου δάνεισα τη φωνή μου στη Σαμάνθα, που ξεκινά μία στενή σχέση με άνθρωπο», πρόσθεσε η Σκάρλετ Γιόχανσον. Η Sky ήταν μία από τις 5 φωνές της OpenAI που αποκαλύφθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Σε μία συνέντευξη του Σεπτεμβρίου, η Post ρώτησε τον αντιπρόεδρο του τμήματος προϊόντων της OpenAL, Peter Deng, αν όντως ο σκοπός ήταν να μοιάζει η φωνή με εκείνη της ηθοποιού. «Όχι, στην πραγματικότητα έχουμε 5 φωνές που θα παρουσιάσουμε. Είναι όλες προσωπικές προτιμήσεις» απάντησε.
Ωστόσο η εταιρεία ανέστειλε τη φωνή της Sky την Κυριακή, εκδίδοντας και μία ανακοίνωση όπου έφερε τον τίτλο «Πώς επιλέχθηκαν οι φωνές για το ChatGPT».

{https://twitter.com/BobbyAllyn/status/1792679435701014908}

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει μία εκτεταμένη έρευνα και ήλεγξε σχεδόν 400 φωνές από συνεργαζόμενους ηθοποιούς. Πρόσθεσε ότι πλήρωσε «πάνω από τις κορυφαίες τιμές της αγοράς» στους 5 των οποίων οι φωνές τελικά επιλέχθηκαν. «Η φωνή της Sky δεν είναι η Σκάρλετ Γιόχανσον και ποτέ δεν ήταν σκοπός μας να της μοιάζει. Είχαμε ακούσει τη φωνή της ηθοποιού που βρίσκεται πίσω από τη φωνή της Sky, πολύ πριν προσεγγίσουμε τη Σκάρλετ Γιόχανσον.[ ανέφερε ο Άλτμαν σε δήλωσή του.

«Ζητούμε συγγνώμη από την κ. Γιόχανσον που δεν επικοινωνήσαμε το ζήτημα καλύτερα». Νωρίτερα ο Άλμαν είχε πει ότι η AI δεν θα πρέπει να γίνει ανθρωπόμορφη αποκαλώντας τη ένα εργαλείο όχι δημιούργημα.

Στη δήλωσή της η Σκάρλετ Γιόχανσον ανέφερε ότι η απόφαση της OpenAI να προχωρήσει με το demo την ώθησε να κινηθεί νομικά.

Η κίνησή της επισημαίνει τα κενά που υπάρχουν στο νομικό κομμάτι της ομοιότητας ηθοποιών με ομοιώματά τους, δημιουργήματα της τεχνίτης νοημοσύνης

Σε συνέντευξή της πέρυσι, η Γιόχανσον είχε γράψει πως ο Άλτμαν «μου είπε ότι αισθανόταν πως με τη χρήση της φωνής μου στο σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το κενό ανάμεσα στις εταιρείες και το δημιουργικό και να βοηθήσει τους καταναλωτές να αισθάνονται πιο άνετα με την αλλαγή που αφορά σε ανθρώπους και AI».

«Είπε ότι αισθανόταν πως η φωνή μου θα ήταν καταπραϋντική για τους ανθρώπους[ είπε και πρόσθεσε «αλλά αρνήθηκα την προσφορά».

Η OpenAI είναι αντιμέτωπη με ένα μαζικό κύμα μηνύσεων από συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο George R.R. Martin του «Game of Thrones» αλλά και οργανισμούς όπως οι New York Times και η Chicago Tribune, που ισχυρίζονται ότι η εταιρεία έχει καταπατήσει τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Η Γιόχανσον από την πλευρά της αναφέρει ότι απαιτείται «διαφάνεια» και «ορθή νομοθεσία». «Σε μία εποχή όπου παλεύουμε με τα deepfakes και την προστασία της ομοιότητάς μας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια», είπε η Σκάρλετ Γιόχανσον.

Με πληροφορίες της Washington Post