Διεθνή

Κριστιάν Καρεμπέ: Δύο ανίψια μου σκοτώθηκαν στις ταραχές στη Νέα Καληδονία

Κριστιάν Καρεμπέ: Δύο ανίψια μου σκοτώθηκαν στις ταραχές στη Νέα Καληδονία Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
«Είναι δολοφονία, ελπίζουμε ότι θα γίνουν έρευνες», δήλωσε ο Κριστιάν Καρεμπέ για τα ανίψια του που σκοτώθηκαν στη Νέα Καληδονία.

Ο Κριστιάν Καρεμπέ αποκάλυψε ότι η οικογένειά του έχασε δύο μέλη της στις βίαιες ταραχές που εκδηλώθηκαν στη Νέα Καληδονία τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Μιλώντας στο Europe 1, ο Κριστιάν Καρεμπέ δήλωσε ότι ένας ανιψιός και μία ανιψιά του έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς στο κεφάλι. «Έχασα δύο συγγενείς μου, για αυτό έμεινα σιωπηλός. Επειδή πενθώ», δήλωσε ο πρώην ποδοσφαιριστής και νυν στρατηγικός σύμβουλος και πρέσβης του Ολυμπιακού.

«Η λέξη είναι βαριά, αλλά… είναι αλήθεια ότι είναι δολοφονία και ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν έρευνες για αυτές τις δολοφονίες», συμπλήρωσε ο Κριστιάν Καρεμπέ, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε «δεν μπορούμε να σκοτώνουμε ανθρώπους ατιμώρητα».

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μεγάλωσε στη Νέα Καληδονία προτού εγκατασταθεί στη Γαλλία. Με τους «τρικολόρ» αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998 και κατέκτησε το Euro2000. Σε συλλογικό επίπεδο, κέρδισε δύο φορές το Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Νέα Καληδονία: Επτά νεκροί από τις ταραχές

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να αρθεί αύριο, Τρίτη, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Νέα Καληδονία. Όμως, το διεθνές αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την Κυριακή.

Το αεροδρόμιο είναι κλειστό από τις 14 Μαΐου. Ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι κατεστραμμένος σε πολλά σημεία. Επίσης, το Παρίσι ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον 480 αστυνομικών, ανεβάζοντας τον αριθμό των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στη Νέα Καληδονία σε περίπου 3.500.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Νέα Καληδονία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι ενώ εκατοντάδες συνελήφθησαν. Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν εξαιτίας συνταγματικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει το Παρίσι, η οποία θα δώσει δικαίωμα ψήφου στη Νέα Καληδονία σε χιλιάδες γεννημένους στη Γαλλία κατοίκους του αρχιπελάγους. Οι αυτόχθονες Κανάκ φοβούνται ότι η μεταρρύθμιση θα είναι σε βάρος τους.