Διεθνή

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Σέβομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πιστεύω στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού

Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Σέβομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πιστεύω στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού Φωτογραφία: EPA/ GEORGI LICOVSKI
Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επιμένει ότι κατά την άποψή της δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία».

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τακτική, καθώς όχι μόνο επιμένει στο «Μακεδονία», αλλά συνεχίζει να δηλώνει ότι δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι είναι δικαίωμά του το πώς θα αποκαλεί τη χώρα του- ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επίσης δεν χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα- έτσι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστήριξε ξανά ότι με αυτή την τακτική δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε νέες δηλώσεις της, το βράδυ της Δευτέρας, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι «σέβεται» τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι διαφωνεί με αυτή, αλλά συμπλήρωσε ότι πιστεύει και στο «δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».

«Σέβομαι τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά επίσης πιστεύω στην ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού που δεν μπορεί να είναι μόνο συλλογική αλλά και ατομική. Δεν θεωρώ ότι παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας.

«Εξάλλου, αναφέρεται ξεκάθαρα στη Συμφωνία των Πρεσπών ότι το όνομα θα χρησιμοποιείται σε έγγραφα και στην επικοινωνία. Οπότε, δεν θεωρώ ότι υπάρχει παραβίαση. Ούτε έσκισα τη Συμφωνία, ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα, ούτε είπα ότι θα τερματίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών», επέμεινε.

«Είναι άλλο θέμα ότι έχω επικρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξαιτίας της διαδικασίας έγκρισής της της, λόγω της ασυνέπειας με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά είναι ένα νομικό γεγονός, είναι μια πραγματικότητα και θα τη σεβαστώ», κατέληξε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.