Διεθνή

Ο FDA ενέκρινε συμπλήρωμα για αγελάδες που τους... κόβει το μεθάνιο

Ο FDA ενέκρινε συμπλήρωμα για αγελάδες που τους... κόβει το μεθάνιο Φωτογραφία: Stijn te Strake on Unsplash
Η εταιρεία Elanco προσβλέπει σε έσοδα άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων από το πρωτοποριακό συμπλήρωμα της για αγελάδες που μειώνει το μεθάνιο που παράγουν κατά 30%.

Η Elanco Animal Health Inc. έλαβε έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για ένα συμπλήρωμα ζωοτροφών που μειώνει τις εκπομπές μεθανίου στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή κατά 30% κατά μέσο όρο.

Το συστατικό, Bovaer, προστίθεται στις ζωοτροφές των βοοειδών και λειτουργεί καταστέλλοντας ένα πεπτικό ένζυμο που παράγει μεθάνιο, σύμφωνα με την εταιρεία με έδρα το Greenfield της Ιντιάνα.

Η έγκριση του FDA είναι η πρώτη για ένα προϊόν του είδους του και η εταιρεία αναμένει ότι θα αποφέρει έσοδα άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά των ΗΠΑ.

«Υπάρχει η αντίληψη ότι, "Ω, οι αγελάδες είναι κακές για το περιβάλλον". Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζεφ Σίμονς σε συνέντευξή του. «Η γαλακτοβιομηχανία στις ΗΠΑ μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον βραχυπρόθεσμα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μειώνοντας το μεθάνιο».

Η εταιρεία έχει ήδη έτοιμα προϊόντα και σχεδιάζει να τα λανσάρει το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο Σίμονς, ενώ το Bovaer, το οποίο πωλείται ήδη σε περισσότερες από 50 χώρες, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών στα βοοειδή, κατά μέσο όρο 45%.

Η Elanco θα επιδιώξει επίσης την έγκριση του FDA για χρήση σε βοοτροφικές αγέλες των ΗΠΑ στο μέλλον, δήλωσε ο Σίμονς. Η εταιρεία συνεργάστηκε με την ολλανδική DSM-Firmenich AG το 2022 για να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα αδειοδότησης για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την εμπορική διάθεση του Bovaer στις ΗΠΑ.

Πηγή: Bloomberg