Διεθνή

Σπάνια συγγνώμη του πάπα Φραγκίσκου, μετά τον σάλο για την ομοφοβική δήλωση

Σπάνια συγγνώμη του πάπα Φραγκίσκου, μετά τον σάλο για την ομοφοβική δήλωση Φωτογραφία: EPA/ MASSIMO PERCOSSI
Ανακοίνωση του Βατικανού για τον ομοφοβικό όρο που χρησιμοποίησε ο πάπας Φραγκίσκος.

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη μετά τον σάλο που προκάλεσε ο άκρως προσβλητικός και ομοφοβικός όρος που χρησιμοποίησε αναφερόμενος στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Το Βατικανό με γραπτή ανακοίνωση ανέφερε ότι ο ποντίφικας δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει ομοφοβικούς όρους και πως ζητά συγγνώμη από όποιους προσβλήθηκαν. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να ζητά δημοσίως συγγνώμη ο πάπας, σημειώνει το Reuters.

«Ο πάπας δεν είχε ποτέ πρόθεση να προσβάλει ή να εκφραστεί με ομοφοβικούς όρους και ζητά συγγνώμη από όσους αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από τη χρήση ενός όρου που αναφέρθηκε από άλλους», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι, σε γραπτή δήλωση.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε παράγωγο της λέξης «αδελφή» μιλώντας σε Ιταλούς επισκόπους, για να δηλώσει ότι παραμένει ενάντια στο να γίνονται ιερείς οι ομοφυλόφιλοι.

Η ιταλική ιστοσελίδα Dagospia- που έγραψε πρώτη για το περιστατικό- ανέφερε ότι αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συνάντησης του ποντίφικα με Ιταλούς επισκόπους, στις 20 Μαΐου.

Κάποιοι επίσκοποι που μίλησαν ανώνυμα στην Corriere della Sera ανέφεραν ότι ο πάπας μπορεί να μην συνειδητοποίησε ότι η ιταλική λέξη που χρησιμοποίησε ήταν προσβλητική, επειδή είναι Αργεντινός.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού επανέλαβε ότι ο πάπας παραμένει δεσμευμένος σε μια εκκλησία όπου είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, «κανένας δεν είναι περιττός και υπάρχει χώρος για όλους». Η δήλωση του πάπα Φραγκίσκου προκάλεσε αντιδράσεις και αιφνιδίασε, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άνοιγμα προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.