Διεθνή

Russiagate: Έφοδος της αστυνομίας σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου

Russiagate: Έφοδος της αστυνομίας σε γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου
Έρευνες σε υπάλληλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από καταγγελίες για χρηματισμό Ευρωβουλευτών προκειμένου να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε την Τετάρτη επιδρομές σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες στο πλαίσιο των ερευνών της για «ρωσική ανάμειξη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 

Οι έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε μια ιδιωτική κατοικία στις Βρυξέλλες και σε γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, συνδέονται με τη λεγόμενη υπόθεση Russiagate - σκάνδαλο που ξέσπασε πριν περίπου δύο μήνες όταν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ κατείγγηλαν πως η Μόσχα πλήρωσε μέλη του σώματος προκειμένου να προωθήσουν φιλορωσική ατζέντα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εν λόγω υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση», ανέφεραν οι βελγικές αρχές επιβολής του νόμου.

Σημειώνεται πως την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «Φωνή της Ευρώπης», καθώς και σε δύο επιχειρηματίες που συνδέονται με αυτόν - επεκτείνοντας τις κυρώσεις που επέβαλε πρώτη η Τσεχική Δημοκρατία.

Στόχος των κυρώσεων ήταν ο φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός Βίκτορ Μεντβεντσούκ - ο κουμπάρος του Πούτιν που είχε συλληφθεί στη χώρα του με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας - κι ο Αρτέμ Μαρτσέφσκι. 

Σύμφωνα με το τσεχικό ΥΠΕΞ, ο Μεντβετσούκ χρηματοδοτούσε κρυφά τη ρωσική εκστρατεία μέσω του Voice of Europe και δωροδοκούσε Ευρωπαίους πολιτικούς, ενώ η φιλορωσική εκστρατεία στόχευε κυρίως κατά της «εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ελευθερίας» της Ουκρανίας.

Οι δράσεις σε επίπεδο ΕΕ θα πλήξουν τους δύο άνδρες και την εταιρεία με έδρα την Πράγα - που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα - με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Σημειώνεται πως η «Φωνή της Ευρώπης» - η οποία αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι «καλύπτει ειδήσεις και πολιτική από την Ευρώπη και πέραν αυτής» - χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως επίθεση της ΕΕ στην ελευθερία του λόγου.