Διεθνή

Ισραήλ: Το κόμμα του Μπένι Γκαντζ ζητά ψηφοφορία για διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές

Ισραήλ: Το κόμμα του Μπένι Γκαντζ ζητά ψηφοφορία για διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές Φωτογραφία: EPA/ ABIR SULTAN
Μετά το τελεσίγραφο στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, το κόμμα του Μπένι Γκαντζ ζητά ψηφοφορία για διάλυση της Βουλής του Ισραήλ.

Το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκαντζ, ο οποίος είναι μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, κατέθεσε πρόταση ψηφοφορίας για διάλυση του κοινοβουλίου, αλλά δεν είναι σαφές αν έχει επαρκή στήριξη προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, απάντησε ότι το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και πως η διάλυση της κυβέρνησης θα πλήξει την πολεμική προσπάθεια.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά το τελεσίγραφο που έδωσε ο Μπένι Γκαντζ στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαιτώντας να συμφωνήσει η κυβέρνηση στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Γάζα, έως τις 8 Ιουνίου. Ο Γκαντζ είχε απειλήσει να παραιτηθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Ο Μπένι Γκαντζ μπήκε στην κυβέρνηση Νετανιάχου λίγο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Το κεντρώο μπλοκ διασπάστηκε τον Μάρτιο και το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ από μόνο του δεν έχει αρκετές έδρες για να ρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό από την εξουσία.

Ισραήλ: Τι ζητά το κόμμα του Γκαντζ

Το κόμμα Εθνικής Ενότητας υπέβαλε πρόταση νόμου για τη διάλυση της Κνεσέτ.

«Αυτό έρχεται μετά το αίτημα του ηγέτη του κόμματος, Μπένι Γκαντζ, να προχωρήσουμε σε μία ευρεία συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, ένα χρόνο μετά το μακελειό», ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.

Στο Ισραήλ οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένος για το τελευταίο τρίμηνο του 2026. Το Λικούντ έχει προειδοποιήσει ότι οι πρόωρες εκλογές θα βλάψουν τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Νετανιάχου vs Γκαντζ: Τι δείχνει δημοσκόπηση στο Ισραήλ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι μπροστά από τον Μπένι Γκαντζ στην ερώτηση για καταλληλότερο πρωθυπουργό για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσίασε το Channel 12 την Τετάρτη.

Αν γίνονταν τώρα εκλογές στο Ισραήλ, η Εθνική Ενότητα του Γκαντζ θα κέρδισε 25 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου του Ισραήλ και το Λικούντ θα έπαιρνε 21. Τον Δεκέμβριο, δημοσκόπηση έδειχνε ότι το κόμμα του Γκαντζ θα έπαιρνε 37 έδρες έναντι 18 του Λικούντ.

Το 36% των ερωτηθέντων προτιμούν τον Νετανιάχου και όχι τον Γκαντζ (30%) ως πρωθυπουργό. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο νυν πρωθυπουργός της χώρας είναι πρώτος σε αυτό το ερώτημα, από τις 18 Μαΐου 2023.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το ποσοστό του Γκαντζ είχε διευρυνθεί και τον Απρίλιο ήταν 35%, έναντι 29% του Νετανιάχου. Το Channel 12 απέδωσε αυτή την ανατροπή στο τελεσίγραφο που έδωσε ο Γκαντζ στην κυβέρνηση.