Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραποίησε έκθεση για να «βγάλει λάδι» το Ισραήλ και να «σώσει» τις πωλήσεις όπλων

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παραποίησε έκθεση για να «βγάλει λάδι» το Ισραήλ και να «σώσει» τις πωλήσεις όπλων
Η έκθεση αναφέρει ότι το Ισραήλ δεν παρεμπόδισε τις ροές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κ΄άτι που δεν ισχύει σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο - Αν το παραδέχονταν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραποίησε την έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτό τον μήνα, με την οποία ισχυριζόταν ότι το Ισραήλ δεν εμπόδισε σκόπιμα καμία ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, σύμφωνα με πρώην ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Στέισι Γκίλμπερτ παραιτήθηκε απο τη θέση της ανώτερης συμβούλου στο γραφείο Προσφύγων και Μετανάστευσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ηταν μία από τους εμπειρογνώμονες που εξέφρασαν άποψη για το περιεχόμενο της έκθεσης όταν συντασσόταν, πριν... της την πάρουν από τα χέρια.

Η έκθεση NSM-20 εκτιμά ότι το Ισραήλ είχε χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα κατά τρόπο που ήταν «ασυμβίβαστος» με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά αναφέρει ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να συνδεθούν συγκεκριμένα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ με παραβιάσεις.

Ε΅πίσης, ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν «εκτιμά επί του παρόντος ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απαγορεύει ή περιορίζει τη μεταφορά ή την παράδοση της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα.

Αν το παραδέχονταν οι ΗΠΑ θα έπρεπε να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Πρόκειται για μια κρίση με υψηλό ρίσκο, διότι βάσει μιας ρήτρας του νόμου περί εξωτερικής βοήθειας, οι ΗΠΑ θα ήταν υποχρεωμένες να διακόψουν τις πωλήσεις όπλων και τη βοήθεια ασφαλείας σε οποιαδήποτε χώρα διαπιστωθεί ότι έχει εμποδίσει την παράδοση αμερικανικής βοήθειας.

Η Γκίλμπερτ, βετεράνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί 20 χρόνια και η οποία έχει εργαστεί σε πολλές εμπόλεμες ζώνες, δήλωσε ότι το συμπέρασμα της έκθεσης ήταν αντίθετο με τη συντριπτική άποψη των εμπειρογνωμόνων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ερωτήθηκαν για το περιεχόμενό της.

Η Γκίλμπερτ είπε ότι ήταν σαφές ότι το Ισραήλ έπαιζε ρόλο στον περιορισμό της ποσότητας τροφίμων και ιατρικών προμηθειών που περνούσαν τα σύνορα στη Γάζα.

«Υπάρχει συναίνεση μεταξύ της ανθρωπιστικής κοινότητας ως προς αυτό. Είναι η γνώμη των ειδικών σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και όχι μόνο στο γραφείο μου. Θα δυσκολευόμουν πολύ να σκεφτώ κάποιον που να έχει πει ότι [η ισραηλινή παρεμπόδιση] δεν αποτελεί ζήτημα», δήλωσε η Γκίλμπερτ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διαφωνώ με αυτή την έκθεση που λέει ότι το Ισραήλ δεν εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό προφανώς είναι ψευδές».

Η Γκίλμπερτ ήταν ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες που τους ζητήθηκε η γνώμη τους για τη σύνταξη της έκθεσης NSM-20, αλλά, όπως είπε η ίδια, η έκθεση «έφυγε» από τα χέρια τους καθώς πλησίαζε προς την ολοκλήρωσή της.

«Μας είπαν ότι η έκθεση θα επιμεληθεί σε υψηλότερο επίπεδο. Έτσι, δεν ήξερα τι περιείχε μέχρι να βγει», τόνισε.

Πώς αντέδρασε όταν τη διάβασε; «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ανέφερε τόσο ξεκάθαρα πως εκτιμούμε ότι το Ισραήλ δεν εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια.

Δύο ώρες μετά, έστειλε email με το οποίο ενημέρωνε ότι θα παραιτηθεί.