Διεθνή

Ισραήλ: Ασφυκτικές πιέσεις σε Νετανιάχου για αποδοχή της πρότασης Μπάιντεν - Απειλούν με αποχώρηση ακροδεξιοί υπουργοί

Ισραήλ: Ασφυκτικές πιέσεις σε Νετανιάχου για αποδοχή της πρότασης Μπάιντεν - Απειλούν με αποχώρηση ακροδεξιοί υπουργοί
Η αντιπολίτευση του Ισραήλ αλλά και ξένοι ηγέτες πιέζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να αποδεχθεί το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί εντελώς πριν το Ισραήλ συμφωνήσει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, παίρνοντας έτσι κάποιες αποστάσεις από την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν για μια νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε μια σπάνια δήλωση το Σάββατο, κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Σαμπάτ, στην οποία είπε: «Οι συνθήκες για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει. Το Ισραήλ δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός αν δεν εκπληρωθούν οι όροι του».

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά τη δραματική ανακοίνωση του Μπάιντεν αργά τη νύχτα της Παρασκευής, στην οποία προέτρεψε τη Χαμάς να αποδεχθεί τον οδικό χάρτη τριών φράσεων προς μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στον εννιάμηνο πόλεμο.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή λέγοντας ότι βλέπει θετικά τις προτάσεις, ενώ επανέλαβε τη θέση της ότι δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν έγινε δεκτή από τους παγκόσμιους ηγέτες παρά τον φαινομενικό δισταγμό του Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε «όλα τα μέρη να αδράξουν αυτή την ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων, απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, προέτρεψε τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση.

«Όπως έχουμε υποστηρίξει εδώ και καιρό, η διακοπή των μαχών μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη ειρήνη εάν είμαστε όλοι έτοιμοι να κάνουμε τα σωστά βήματα. Ας αδράξουμε αυτή τη στιγμή και ας τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση», είπε.

Ωστόσο, παρά τη δήλωση του Μπάιντεν για την ειρηνευτική συμφωνία ως πρόταση του Ισραήλ, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η κυβέρνηση του Νετανιάχου υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ, προέτρεψε τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μια συμφωνία ομήρων και κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι το κεντρώο κόμμα του Γες Ατίντ θα την υποστήριζε ακόμα κι αν οι δεξιές φατρίες στον κυβερνητικό συνασπισμό επαναστατήσουν - που σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι πιθανό να περάσει στο κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την ομιλία του Προέδρου Μπάιντεν. Υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι και πρέπει να γίνει», είπε.

Η απροσδόκητη ανακοίνωση του Μπάιντεν έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο Νετανιάχου απέρριψε μια νέα πρόταση και φέρεται να είπε στην ισραηλινή αντιπροσωπεία ότι «δεν ήξεραν πώς να διαπραγματευτούν».

Περίπου την ίδια περίοδο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, φέρεται να έφυγε από μια επίσκεψη στην περιοχή λέγοντας ότι δεν πίστευε ότι ο Νετανιάχου θα μπορούσε ή θα δεσμευόταν σε μια μακροπρόθεσμη ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ισραηλινός ηγέτης δέχεται πίεση από τους αρχηγούς του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του, καθώς και από τα κεντρώα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του, να σκιαγραφήσει ένα σχέδιο για τη διαχείριση και την ανοικοδόμηση της Γάζας όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Μπένι Γκαντζ, ένας σημαντικός αντίπαλος που προσχώρησε στην κυβέρνηση ενότητας έκτακτης ανάγκης του Νετανιάχου μετά τις 7 Οκτωβρίου, έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν ο πρωθυπουργός δεν δεσμευτεί σε ένα σχέδιο της «επόμενης ημέρας» μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Η πρόταση εκεχειρίας

Ο νέος οδικός χάρτης δεν διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες προτάσεις, αν και οι New York Times ανέφεραν ότι το Ισραήλ είχε κάνει σημαντικές παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια συνομιλιών που διεξήχθησαν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, και του επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, σχετικά με τον αριθμό των ομήρων.

Η πρώτη φάση αφορά εκεχειρία διάρκειας έξι εβδομάδων κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει «ορισμένο αριθμό ομήρων», συμπεριλαμβανομένων γυναικών και ηλικιωμένων, τραυματιών, σε αντάλλαγμα την αποχώρηση του Ισραήλ από κατοικημένες περιοχές της Γάζας και την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστίνιων αιχμάλωτοι.

Στη δεύτερη φάση, επίσης διάρκειας έξι εβδομάδων, όλοι οι εναπομείναντες όμηροι θα απελευθερωθούν, το Ισραήλ θα αποχωρήσει πλήρως από τη Γάζα και τα δύο μέρη θα δεσμευτούν για μια διαρκή εκεχειρία.

Στην τρίτη φάση, θα ξεκινούσε η μεγάλη ανακατασκευή στην αποδεκατισμένη λωρίδα.

Η απόφαση του Ισραήλ τον περασμένο μήνα να στείλει χερσαία στρατεύματα στη Ράφα, την κύρια πύλη που συνδέει τη Γάζα με τον έξω κόσμο, οδήγησε στην κατάρρευση του τελευταίου γύρου συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός που είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την επίθεση.

Ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση

Ισραηλινοί υπουργοί της άκρας δεξιάς απείλησαν σήμερα ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων.

Σε μηνύματα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το κόμμα του θα "διαλύσει την κυβέρνηση".

Μια τέτοια συμφωνία που θα συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς θα ήταν "απερίσκεπτη, αποτελώντας νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ", δήλωσε ο υπερθνικιστής επικεφαλής του κόμματος "Εβραϊκή Δύναμη" στο Χ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε ότι "δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που θα αποδεχτεί το προτεινόμενο σχέδιο".

Ο Σμότριτς ζήτησε να συνεχιστεί η επίθεση στη Γάζα μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να διασωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τους Παλαιστίνιους μαχητές, λέγοντας ότι διαφορετικά δεν θα μείνει στην κυβέρνηση.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Σμότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Θρησκευτικός Σιωνισμός, τονίζει ακόμη ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσωρινά μέτρα εκεχειρίας όπως η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, η επιστροφή των Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα ή μια ευρεία απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.