Διεθνή

Lufthansa και KLM επιστρέφουν σχεδόν 1 δισ. δολ. σε επιβάτες

Lufthansa και KLM επιστρέφουν σχεδόν 1 δισ. δολ. σε επιβάτες Φωτογραφία: UNSPLASH
Μόνο στην Lufthansa αναλογούν τα 775 εκατ. δολ.

Την επιστροφή του ποσού του 1 δισ. δολ. από τη Lufthansa και δύο ακόμα αεροπορικές εταιρίες εξασφάλισε το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών (DoT) σε επιβάτες για ακυρώσεις ή μεγάλες τροποποιήσεις πτήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το υπουργείο διευκρίνισέ πως η Lufthansa δέχθηκε να επιστρέψει 775 εκατομμύρια δολάρια και να πληρώσει πρόστιμο 1,1 εκατ. δολ. ενώ η ολλανδική KLM συμφώνησε να επιστρέψει 113,3 εκατ. δολάρια και να πληρώσει επίσης πρόστιμο 1,1 εκατ. δολαρίων. Η τρίτη εταιρεία που δέχθηκε να επιστρέψει 15,2 εκατομμύρια και να πληρώσει πρόστιμο 300.000 δολαρίων είναι η South African Airways.

«Η Lufthansa πραγματοποίησε όλες τις πληρωμές που μας όφειλε. Η καθυστέρηση πληρωμής, η οποία τιμωρείται από το υπουργείο Μεταφορών, οφείλεται αποκλειστικά στο ιστορικά μοναδικό επίπεδο των αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό πρακτορείο.
«Όταν μια πτήση ακυρώνεται ή τροποποιείται σε μεγάλο βαθμό, δεν θα είστε αναγκασμένοι να πρέπει να δώσετε μάχη με την εταιρία για να σας επιστραφούν τα χρήματά σας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου ότι οι αεροπορικές εταιρίες στο εξής υποβάλλονται στις ΗΠΑ σε έναν αυστηρότερο κανονισμό σχετικά με την επιστροφή χρημάτων και την αποζημίωση των επιβατών σε περίπτωση ακύρωσης, τροποποίησης, καθυστέρησης της πτήσης ή απώλειας αποσκευών.

Αυτές οι επιστροφές χρημάτων πρέπει να γίνονται αυτόματα ενώ το υπουργείο έχει επίσης ορίσει ακριβώς τι ορίζεται ως «σημαντική αλλαγή». Συγκεκριμένα, φορά σε «τροποποίηση της ώρας άφιξης ή αναχώρησης άνω των τριών ωρών για πτήση εσωτερικού και άνω των έξι ωρών για πτήση εξωτερικού, αναχώρηση ή άφιξη σε διαφορετικό αεροδρόμιο, περισσότερες ενδιάμεσες στάσεις, υποβιβασμό σε σχέση με θέση για την οποία έχει γίνει

Σημειώνεται ακόμα ότι το ποσοστό ακύρωσης πτήσεων ήταν μικρότερο από 1,2% το 2023 στις ΗΠΑ, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 και πλέον ετών παρά τον αριθμό ρεκόρ των προγραμματισμένων πτήσεων.