Διεθνή

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συνελήφθη Ρωσόφωνος με εκρηκτικά κοντά στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Συνελήφθη Ρωσόφωνος με εκρηκτικά κοντά στο αεροδρόμιο του Παρισιού Φωτογραφία: EPA
Συναγερμός στην αντιτρομοκρατική ενόψει Ολυμπιακών αγώνων.

Οι αρχές της Γαλλίας συνέλαβαν έναν άνδρα στε ξενοδοχείο του Παρισιού στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν εκρηκτικά. Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα, και αμέσως επενέβη η αντιτρομοκρατική λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο άνδρας ένας 26χρονος Ρωσόφωνος με καταγωγή από το Ντονμπάς όπως μεταδίδουν τα διεθνή δίκτυα, συνελήφθη σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο άνδρας φαίνεται πως επιχειρούσε να κατασκευάσει εκρηκτικό μηχανισμό. Ο ίδιος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από έκρηξη που σημειώθηκε. Το ξενοδοχείο εκκενώθηκε.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που ξεκίνησε έρευνα την Τρίτη 4 Ιουνίου. Η αστυνομία και το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής επίσημα.

Και άλλη σύλληψη ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Πριν από λίγες ημέρες οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν και έναν 18χρονο Τσετσένο ο οποίος σχεδίαζε επίθεση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στο Σεντ Ετιέν. Την ανακοίνωση έκανε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών λέγοντας πως απέτρεψε μια τρομοκρατική επίθεση.

Στις 22 Μαΐου η γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφάλειας συνέλαβε στο Σεντ Ετιέν έναν 18χρονο Τσετσένο, ο οποίος φέρεται ότι ήθελε να διαπράξει επίθεση «ισλαμιστικής έμπνευσης», ανέφερε η ανακοίνωση.  Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο 18χρονος ετοίμαζε μία επίθεση στο στάδιο Ζοφρουά-Γκισάρ στο Σεντ Ετιέν, που θα φιλοξενήσει ματς ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων 2024.

Ο 18χρονος ήθελε να επιτεθεί σε θεατές, στις δυνάμεις ασφαλείας και «να πεθάνει ως μάρτυρας», σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.  Ο Τσετ΄σενος συνελήφθη στο σπίτι του. Την Κυριακή 26 Μαΐου του ασκήθηκε δίωξη ως επικεφαλής τρομοκρατικής εγκληματικής οργάνωσης και προφυλακίστηκε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση, σύμφωνα με το BFMTV.

Αυτή ήταν η πρώτη αποτροπή επίθεσης που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.