Διεθνή

Ο πόλεμος «αλλιώς»: Το Ισραήλ δαπάνησε 2 εκατ. δολάρια για «στρατό» fake προφίλ στα social media

Ο πόλεμος «αλλιώς»: Το Ισραήλ δαπάνησε 2 εκατ. δολάρια για «στρατό» fake προφίλ στα social media Φωτογραφία: Matias Luge on Unsplash
New York Times και Politico αποκαλύπτουν ισραηλινή επιχείρηση παραπληροφόρησης με στόχο Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές: Εκατοντάδες fake προφίλ «γέμισαν» με φιλοισραηλινά σχόλια τα προφίλ τους κοινοποιώντας παράλληλα συνδέσμους προς ψευδείς ειδήσεις.

Τουλάχιστον 128 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου αποτέλεσαν στόχο μιας επιχείρησης του Τελ Αβίβ για τη διάδοση φιλοϊσραηλινού στρατιωτικού περιεχομένου με τη χρήση εκατοντάδων fake προφίλ, σύμφωνα με στοιχεία που μοιράστηκε με το Politico η ισραηλινή ερευνητική ομάδα FakeReporter.

Η ύπαρξη μιας εκστρατείας επιρροής με στόχο Αμερικανούς νομοθέτες - κι όχι μόνο - ήρθε στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά τον Μάρτιο. Όπως αποκαλύφθηκε περίπου 600 ψεύτικα προφίλ εξαπέλυαν περισσότερα από 2.000 συντονισμένα σχόλια την εβδομάδα υποστηρίζοντας τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ και χτυπώντας αντίστοιχα φιλοπαλαιστινιακές ομάδες σε μια προσπάθεια να αποδομήσουν τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι New York Times - επικαλούμενοι πολλούς Ισραηλινούς αξιωματούχους - ανέφεραν την Τετάρτη ότι η επιχείρηση υποστηριζόταν από την ισραηλινή κυβέρνηση, ωτόσο ο ακριβής αριθμός των πολιτικών που αποτέλεσαν στόχο δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα γνωστός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FakeReporter, οι αναρτήσεις στόχευαν τους λογαριασμούς τουλάχιστον 128 Αμερικανών νομοθέτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ αυτών ο Αμερικανοεβραίος επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer και οι βουλευτές Jim Clyburn, Ilhan Omar και Shontel Brown.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike Johnson, τον ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries, καθώς και τον γερουσιαστή Raphael Warnock.

Το μέγεθος της λίστας αποκαλύπτει πως η επιχείρηση είχε στόχο μεγάλο μέρος του Κογκρέσου, με μια ξεκάθαρη ωστόσο προτίμηση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ιδίως τους Δημοκρατικούς.

Τα fake προφίλ παρίσταναν Αμερικανούς χρήστες και ενίσχυαν συστηματικά τα φιλοϊσραηλινά μηνύματα, κοινοποιώντας συνδέσμους προς ψευδείς ειδήσεις.

Σύμφωνα με τους New York Times, το υπουργείο Διασποράς του Ισραήλ δαπάνησε 2 εκατομμύρια δολάρια για την επιχείρηση, την οποία ανέθεσε στον ισραηλινό όμιλο STOIC. Το FakeReporter δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τους δράστες, ωστόσο η Meta δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα έκθεση στην οποία ισχυριζόταν ότι η STOIC βρισκόταν πίσω από την εκστρατεία παραπληροφόρησης, ανακοινώνοντας πως είχε απαγορεύσει πλέον την πρόσβασή της στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το Politico δεν μπόρεσε να εξακριβώσει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Η ανάμειξή της ωστόσο δεν θα αποτελούσε έκπληξη για κανέναν, αφού θα ακολουθούσε απλά το παράδειγμα καθεστώτων όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα - που συχνά επιδίδονται σε επιχειρήσεις παραπληροφόρησης σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν τον πολιτικό διάλογο για κρίσιμα γεγονότα, όπως συρράξεις και εκλογικές αναμετρήσεις.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα παραπέμποντας στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Διασποράς με την οποία διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με την εταιρεία STOIC.