Διεθνή

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στο Ισραήλ

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στο Ισραήλ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
Η πρόταση Μπάιντεν που υποβάλλεται απόψε στο ΣΑ του ΟΗΕ, περιλαμβάνει ένα σχέδιο τριών φάσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει απόψε την πρόταση Μπάιντεν για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την Κυριακή το κείμενο της κατάπαυσης του πυρός για τη Λωρίδα της Γάζας μετά από έξι μέρες διαπραγματεύσεων, των 15 μελών του συμβουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, δεν ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο, αν Ρωσία και Κίνα θα ασκούσαν βέτο στην υιοθέτηση του προσχεδίου.

Η πρόταση χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και καμία ψήφο από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα ή Ρωσία για να περάσει. Η πρόταση Μπάιντεν περιλαμβάνει ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός τριών φάσεων. Το παρουσίασε στις 31 Μαΐου ως πρωτοβουλία των Ισραηλινών.

Κάποια μέλη ωστόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας αμφισβήτησαν αν το Ισραήλ έχει υιοθετήσει το σχέδιο για τη λήξη του πολέμου στη Γάζα. Το σχέδιο κάνει λόγο για νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός, «το οποίο το Ισραήλ αποδέχθηκε και καλεί τη Χαμάς να το αποδεχθεί επίσης, ενώ καλεί και τις δύο πλευρές να υλοποιήσουν στο έπακρον τους όρους χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις».

«Αν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν πάνω από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα είναι ακόμα σε ισχύ ενώ θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις» διευκρινίζει μεταξύ άλλων το σχέδιο.

Ο σύμβουλος της παλαιστινιακής αρχής, Riyad al-Maliki, είπε σε τοπικό ραδιόφωνο πως «μέχρι στιγμής υπάρχουν θετικά σημάδια. Ελπίζουμε να γίνει αποδεχτή η πρόταση». Το συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός και χωρίς όρους απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.