Διεθνή

Η πρώτη αχτίδα ελπίδας στη Γάζα: Ισραήλ, Χαμάς και ΟΗΕ «συμφωνούν» με το σχέδιο Μπάιντεν για εκεχειρία

Η πρώτη αχτίδα ελπίδας στη Γάζα: Ισραήλ, Χαμάς και ΟΗΕ «συμφωνούν» με το σχέδιο Μπάιντεν για εκεχειρία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την Δευτέρα την πρόταση των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Ρωσίας «πέρασε» εντέλει τη Δευτέρα το ψήφισμα των ΗΠΑ που προτρέπει και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την πρόταση Μπάιντεν «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Σύμφωνα με το ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας «χαιρετίζει τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου, την οποία το Ισραήλ αποδέχθηκε, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί και προτρέπει τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή ζήτησαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα στηρίξει την πρόταση, με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, Νέιτ Έβανς, να αναφέρει ότι «είναι ευκαιρία να μιλήσουμε με μια φωνή και να καλέσουμε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο».

Τι προβλέπει το σχέδιο Μπάιντεν

Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η βιωσιμότητα της εκεχειρίας.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων ομήρων που έχουν σκοτωθεί και την ανταλλαγή με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους».

Επιπλέον, ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια και στις γειτονιές τους σε όλον τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα». Στην τρίτη φάση προβλέπεται να ξεκινήσει «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας».

28838068_8a787.jpg

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης τη διάταξη της πρότασης ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος του θύλακα.

Το κείμενο του ψηφίσματος επαναλαμβάνει επίσης την «ακλόνητη δέσμευση» του Συμβουλίου στο όραμα της λύσης των δύο κρατών - όπου δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, ζουν δίπλα δίπλα ειρηνικά εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

«Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»

Με ανακοίνωσή της η Χαμάς «χαιρέτισε» την απόφαση του ΣΑ, υπογραμμίζοντας πως «επιθυμεί να συνεργαστεί με τους αδελφούς μεσολαβητές για να αρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή αυτών των αρχών».

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα παραπέμπει έτσι στις πάγιες απαιτήσεις του: τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς «χαιρέτισε» το βράδυ της Δευτέρας την έγκριση του ψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η παλαιστινιακή προεδρία θεωρεί την υιοθέτηση της απόφασης αυτής βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να τερματιστεί η εξελισσόμενη γενοκτονία του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν οι υπηρεσίες του Αμπάς σε δελτίο Τύπου συνταγμένο στα αραβικά, που μεταδόθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διπλωματία της Αιγύπτου, που είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες, οι οποίες μεσολαβούν στις άκαρπες ως τώρα έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και τη Χαμάς με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας.

Συνεχίζει την περιοδεία του ο Μπλίνκεν

Σημειώνεται πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντάται σήμερα με τους ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με σκοπό να προωθήσει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υπέρ του οποίου τάχθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις το πρωί στο Τελ Αβίβ με τον Μπένι Γκαντς, που παραιτήθηκε προ ημερών από την κυβέρνηση πολέμου, κατόπιν με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, προτού μεταβεί στην Ιορδανία.

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από τον σταθμό του στην Αίγυπτο, όπου κάλεσε τις χώρες της περιοχής να «ασκήσουν πίεση στη Χαμάς» για να δεχθεί την κατάπαυση του πυρός, ο Μπλίνκεν είχε συνομιλίες χθες με τον Νετανιάχου για περίπου δυο ώρες προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο και για τη Γάζα.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως «η πρόταση πάνω στο τραπέζι θα ανοίξει τον δρόμο προς την ηρεμία κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ» με τον Λίβανο και την εντατικοποίηση της προσπάθειας να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του Ισραήλ «με χώρες της περιοχής», ανέφερε δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία» των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων «να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια», πρόσθεσε.

28684171_1daa3.jpg

Νεκροί σε Γάζα, Λίβανο και Δυτική Όχθη

Τη νύχτα, ωστόσο, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν σ’ όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο για νεκρούς στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, όπου επικεντρώνονται εδώ και περίπου μια εβδομάδα οι βομβαρδισμοί.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ύποπτος για επίθεση σε αυθαίρετο εβραϊκό οικισμό σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού σε χωριό κοντά στη Ραμάλα, στο πολλοστό αιματηρό επεισόδιο στην περιοχή αυτή, στο περιθώριο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον Λίβανο, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ανάμεσά τους τρεις Σύροι που συνεργάζονταν με τη Χεζμπολά, σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον οχηματοπομπής βυτιοφόρων που εισέρχονταν στη χώρα από τη γειτονική Συρία, ανέφεραν ΜΚΟ και στρατιωτική πηγή.