Διεθνή

Το ΕΛΚ δεν θα συμμαχήσει «επισήμως» με την Μελόνι, αλλά οι ψήφοι της είναι... καλοδεχούμενες

Το ΕΛΚ δεν θα συμμαχήσει «επισήμως» με την Μελόνι, αλλά οι ψήφοι της είναι... καλοδεχούμενες
Ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) Θανάσης Μπακόλας διαψεύδει τα σενάρια περί «επίσημης» συμμαχίας με την ακροδεξιά Μελόνι, την οποία όμως δεν σταματά να... φλερτάρει.

Η ευρωομάδα της Κεντροδεξιάς δεν θα επιδιώξει να συνάψει επίσημη συμφωνία με την Τζόρτζια Μελόνι και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), ούτε για να επανεκλέξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ούτε για να στηρίξει μια κυβερνητική πλειοψηφία κατά την επόμενη θητεία.

Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον ο ΓΓ του ΕΛΚ, Θανάσης Μπακόλας, μιλώντας στο Euronews.

Υπενθυμίζεται πως το ΕΛΚ εξέλεξε 186 βουλευτές - πολύ μπροστά από τους 135 που εξέλεξε η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και τους 79 του φιλελεύθερου Renew Europe - ωστόσο χρειάζεται 361 ευρωβουλευτές προκειμένου να «κλειδώσει» τη δεύτερη θητεία της εκλεκτής του για την Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

eppe_9da62.JPG

«Το ΕΛΚ θα επιδιώξει να σχηματίσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με φίλους και συμμάχους που έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν», τόνισε ο Θανάσης Μπακόλας, αναφέροντας χαρακτηριστικά τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους, «ελπίζουμε επίσης ίσως και τους Πράσινους».

«Οι αριθμοί υπάρχουν για μια τέτοια πλειοψηφία και αυτό είναι καλό», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο πως για μια «σημαντική νομοθεσία, θα αναζητήσουμε ευρωβουλευτές που είναι πρόθυμοι να μας ακούσουν και να μας ψηφίσουν».

Οι προϋποθέσεις για τους «δεξιά» του EPP και λίγο ακόμη.. φλερτ

Όπως διευκρίνισε, η συνεργασία θα εξαρτηθεί από το αν οι ευρωβουλευτές που βρίσκονται στα δεξιά του ΕΛΚ είναι φιλοευρωπαίοι, υπέρ του κράτους δικαίου και υπέρ της Ουκρανίας.

Στην πράξη απαρίθμησε τα βασικά κριτήρια που είχε θέσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.

«Οι ευρωβουλευτές της Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να θέλουν να μας ψηφίσουν. Και νομίζω ότι αυτό θα ήταν υπέροχο. Αλλά δεν βλέπω καμία θεσμική ή πιο επίσημη (συμφωνία) πέρα από αυτό», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν αυτή η προσέγγιση, έστω και κατά περίπτωση, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξομάλυνση των οπισθοδρομικών πολιτικών, ο Μπακόλας εξήρε την προσέγγιση της Μελόνι στην ευρωπαϊκή πολιτική:

«Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είναι μια ηγέτις πολύ αγαπητή και σεβαστή στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο, όχι μόνο με τους ηγέτες του ΕΛΚ, αλλά και με άλλους ηγέτες. Είναι πολύ εποικοδομητική. Και εργάζεται καλά στο Συμβούλιο και αυτό είναι σημαντικό για την Ευρώπη, επειδή προέρχεται από μια μεγάλη χώρα, από την Ιταλία.

»Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τζόρτζια Μελόνι είναι ένας πολύ εποικοδομητικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή σκηνή».

Υπενθυμίζεται πως οι εκτιμήσεις για μια πιθανή συμμαχία ΕΛΚ-ECR κυριάρχησαν στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τροφοδότησαν συνεχείς εικασίες σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ρωτήθηκε αρκετές φορές αν θα αποδεχόταν ή θα απέρριπτε τις ψήφους της Μελόνι και κάθε φορά έδινε και πιο σαφή απάντηση, καθιστώντας ξεκάθαρο ότι θα τις... καλοδεχόταν.

Όμως, με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής, η φον ντερ Λάιεν άλλαξε ξαφνικά το ύφος της και έτεινε χείρα συνεργασίας στους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους με σκοπό την δημιουργία μιας ισχυρής κεντρώας πλειοψηφίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.