Διεθνή

Η δύσκολη στροφή στην κούρσα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Οι πιθανές συμμαχίες και οι διαρροές από ΕΛΚ

Η δύσκολη στροφή στην κούρσα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Οι πιθανές συμμαχίες και οι διαρροές από ΕΛΚ Φωτογραφία: epa
Η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να εγκριθεί η υποψηφιότητά της για τη δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μετά την κούρσα των ευρωεκλογών 2024, όπου το ΕΛΚ αναδείχθηκε με 184 έδρες η πιο ισχυρή ομάδα στο νέο ευρωκοινοβούλιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δίνει τη δική της μάχη προκειμένου να παραμείνει στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Εάν η φον ντερ Λάιεν πάρει το χρίσμα για μια δεύτερη θητεία, θα χρειαστεί την υποστήριξη 361 ευρωβουλευτών και αυτό απαιτεί τη σύναψη συμμαχιών με άλλα κόμματα του κέντρου, της αριστεράς ή ακόμη και... πιο δεξιά.

Η ίδια δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι θα αναζητήσει πρώτα την υποστήριξη των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων, οι οποίοι την υποστήριξαν στην πρώτη της θητεία.

Σύμφωνα με το Politico, ωστόσο είναι πιθανόν να αναζητήσει συμμάχους και πέρα από αυτών των συμμάχων για να εξασφαλίσει την υποστήριξη που χρειάζεται.
Θα μπορούσε να ζητήσει την υποστήριξη των Πρασίνων, αλλά αυτό θα την απομάκρυνε από κάποθιους συντηρητικούς του ΕΛΚ που αντιτίθενται στα βασικά μέτρα για το κλίμα, που περιλαμβάνει η Πράσινη Συμφωνία.

Αν συνεχίσει να φλερτάρει την ακροδεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, της οποίας ηγείται η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι, η φον ντερ Λάιεν κινδυνεύει να απομακρύνει τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.

Το κέντρο και η αριστερά πιθανότατα θα πουν όχι σε οποιαδήποτε συμμαχία με σκληροπυρηνικούς δεξιούς, καθώς η ακροδεξιά σημείωσε σημαντικά κέρδη σε Γαλλία και Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε την Κυριακή ότι «το κέντρο κρατάει». Δεδομένου ότι τα άκρα της αριστεράς και της δεξιάς έλαβαν την υποστήριξη των ψηφοφόρων, πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα συνοδεύεται από μεγάλη ευθύνη για τα κόμματα του κέντρου».

ekloges3 99fc8

«Σουρωτήρι» το ΕΛΚ για φον ντερ Λάιεν

Στα χαρτιά, μέχρι στιγμής οι αριθμοί λειτουργούν υπέρ της. Συνολικά, ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και το Renew αθροίζουν 407 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία. Η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να εγκριθεί η υποψηφιότητά της.

Ωστόσο, δεν θα την στηρίξουν όλοι οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Γάλλους εκρποσώπους της ομάδας που κρίνουν ότι είναι πιο πιστή στον αντίπαλό τους Εμανουέλ Μακρόν, παρά στη δική τους πολιτική οικογένεια.
Ειδικοί τονίζουν ότι πάνω από το 10% των βουλευτών σε κάθε μία από τις τρεις κεντρώες ομάδες - συμπεριλαμβανομένου του δικού της ΕΛΚ - είτε θα αντιταχθούν εναντίον της είτε θα απέχουν.

Διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την επόμενη μέρα έχουν ήδη ξεκινήσει. Η φον ντερ Λάιεν θα έχει την ευκαιρία να εκτιμήσει τις προθέσεις των ηγετών της Γερμανίας,της Γαλλίας και της Ιταλίας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 17 Ιουνίου.

Σε αυτό το «παζάρι» που θα ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27- 28ης Ιουνίου, το ΕΛΚ (EPP), οι Σοσιαλιστές (S&D), οι Φιλελεύθεροι (Renew) και οι Συντηρητικοί (ECR) θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνίες για τις κορυφαίες θέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των προεδριών του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παραμένει ασαφές ποιον θα υποστηρίξουν οι ηγέτες των «27» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως προτιμώμενη επιλογή τους για την κορυφαία θέση. Αν και το ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, εκπροσωπείται μόνο από 12 από αυτούς - και κανένας δεν προέρχεται από παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ισπανία.

28688706 2f832

«Σφήνα» Μέτσολα

Ανώτερος αξιωματούχος της ομάδας Renew του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας την Κυριακή, έθεσε την ιδέα της αντικατάστασης της φον ντερ Λάιεν από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ.

«Πολλοί ευρωβουλευτές έκαναν εκστρατεία εναντίον της φον ντερ Λάιεν», δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ η Μέτσολα είναι «αρεστή σε όλους».

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών Νίκολας Σμιτ, από την άλλη πλευρά, έκανε λόγο για προθυμία της ομάδας του να συνεργαστεί με τη φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να επιτευχθεί η πλειοψηφία.

Δεν υπάρχει «καμία δυνατότητα για εμάς τους σοσιαλδημοκράτες να έχουμε συνεργασία με εκείνους που θέλουν να διαλύσουν, να αποδυναμώσουν αυτή την Ευρώπη που έχουμε οικοδομήσει για αρκετές δεκαετίες», δήλωσε ο Σμιτ.