Διεθνή

FT: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει δασμούς 25% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

FT: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει δασμούς 25% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα Φωτογραφία: Ralph Hutter on Unsplash
Λάδι στη φωτιά του εμπορικού ανταγωνισμού με την Κίνα ετοιμάζεται να ρίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλοντας δασμούς έως και 25% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Δημοσιεύμα των Financial Times - που επικαλείται το Reuters - αποκαλύπτει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ειδοποιήσει εντός της ημέρας τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την εφαρμογή προσωρινών πρόσθετων δασμών έως και 25% στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από τον επόμενο μήνα.

Λιγότερο από ένα μήνα αφότου η Ουάσινγκτον τετραπλασίασε τους δασμούς για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο 100%, οι Βρυξέλλες αναμένεται να ορίσουν πολύ χαμηλότερους μεν αλλά σημαντικότατους δασμούς για τις εισαγωγές από κινεζικούς κατασκευαστές - όπως η BYD και η Geely - καθώς και από δυτικούς παραγωγούς όπως η Tesla που εξάγουν αυτοκίνητα από την Κίνα στην Ευρώπη.

 Η ΕΕ και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό, ωστόσο οι Financial Times σημειώνουν πως οι δασμοί θα επιβληθούν εξαιτίας των κινεζικών πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού με κρατικά επιδοτούμενες εισαγωγές καθαρής τεχνολογίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δοκιμάζονται από την εισροή φθηνότερων ηλεκτρικών οχημάτων από Κινέζους ανταγωνιστές. 

Σημειώνεται πως περίπου το 20% όλων των ηλεκτρικών οχημάτων που πουλήθηκαν στην Ευρώπη το 2023 ήταν κινέζικα, ενώ αυτή η αναλογία αναμένεται να φτάσει το 25% φέτος.

Ένα αμιγώς ηλεκτρικό όχημα που κατασκευάζεται από Ευρωπαϊους κατασκευαστές είναι αρκετά ακριβότερο σε σχέση με ένα αντίστοιχο κινεζικό αυτοκίνητο. Αναλύοντας - παράλληλα - τη συμπεριφορά των καταναλωτών στην ευρωπαϊκή αγορά, οι κινεζικές μάρκες έχουν εντείνει τις προσπάθειες μάρκετινγκ, έχουν επεκτείνει τα δίκτυα αντιπροσωπειών και βελτίωσαν τις υπηρεσίες μετά την πώληση για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους.

Παρότι έχει επικρίνει στο παρελθόν την ΕΕ για την έρευνα κατά των επιδοτήσεων, προτρέποντας σε συνεργασία και ασκώντας πιέσεις σε μεμονωμένα κράτη - μέλη, το Πεκίνο δεν έχει διευκρινίσει για την ώρα ποια θα είναι η απάντησή του στους δασμούς.