Διεθνή

Αγωγή στον Μασκ από απολυμένους της SpaceX - «Καρφιά» για το πώς αξιολογεί τις γυναίκες

Αγωγή στον Μασκ από απολυμένους της SpaceX - «Καρφιά» για το πώς αξιολογεί τις γυναίκες Φωτογραφία: EPA/ MADE NAGI
«Αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα», καταγγέλλουν οι πρώην εργαζόμενοι που έκαναν αγωγή στον Έλον Μασκ.

Οχτώ πρώην εργαζόμενοι της SpaceX έκαναν αγωγή σε βάρος της εταιρείας και του Έλον Μασκ, στην οποία αναφέρουν ότι απολύθηκαν παράνομα επειδή εξέφρασαν ανησυχία για τις διακρίσεις λόγω φύλου και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Οι συγκεκριμένοι πρώην υπάλληλοι, που απολύθηκαν το 2022, υποστηρίζουν ότι ο δισεκατομμυριούχος θέλει να είναι «ο ηγέτης ενός γενναίου νέου κόσμου των διαστημικών ταξιδιών, αλλά διοικεί την εταιρεία του στον μεσαίωνα», σύμφωνα με το CNN.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων καταγγέλλουν ότι «αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα, που αξιολογούνται από το μέγεθος του σουτιέν», «βομβαρδίζει το εργασιακό περιβάλλον με χυδαίες σεξουαλικές κουβέντες» και πως λέει σε όσους δεν τους αρέσουν όλα αυτά ότι μπορούν να ψάξουν αλλού δουλειά.

Οι οχτώ ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 400 υπαλλήλους της SpaceX που υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή το 2022, στην οποία επέκριναν τον Έλον Μασκ και καλούσαν τα στελέχη να υιοθετήσουν μία πιο συμπεριληπτική εταιρική κουλτούρα.

Παράλληλα, ζητούσαν από τη διοίκηση να καταστήσει σαφές ότι οι τοποθετήσεις του Έλον Μασκ, ιδιαίτερα στο Twitter, δεν αντικατόπτριζαν τις απόψεις ή τις αξίες της εταιρείας. Μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, οι οχτώ απολύθηκαν. Σύμφωνα με την αγωγή, ο δισεκατομμυριούχος προσωπικά έδωσε εντολή για τις απολύσεις.