Διεθνή

Ο Όρμπαν «έκλεψε» το σλόγκαν του Τραμπ

Ο Όρμπαν «έκλεψε» το σλόγκαν του Τραμπ Φωτογραφία: EPA/ Vivien Cher Benko / Hungarian PM's Press Office HANDOUT
Ο Όρμπαν αποκάλυψε το τραμπικό σλόγκαν ως το πλεονέκτημα για την επερχόμενη εξάμηνη προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και υπέρμαχος της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πώς ζήλεψε το σλόγκαν του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ένα σύνθημα «Make American Great Again», δηλαδή ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά. Με αυτό το σλόγκαν έπεισε- τύπωσε και μπλουζάκια και καπελάκια για το απαραίτητο franchise- και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Όλη αυτή τη «δόξα» φαίνεται πως ζήλεψε ο σύμμαχός του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτρο Όρμπαν και λανσάρει το σλόγκαν «Make Europe Great Again», Ας κάνουμε την Ευρώπη σπουδαία ξανά. Καμία έμπνευση εδώ.

Ωστόσο η Ουγγαρία, αποκάλυψε το τραμπικό σλόγκαν ως το πλεονέκτημα για την επερχόμενη εξάμηνη προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, περίοδο κατά την οποία Ούγγροι διπλωμάτες θα προεδρεύουν σε σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες και θα διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα του μπλοκ.

«Είναι μια αναφορά σε εναν ενεργό προεδρία», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα. «Πραγματικά δείχνει έκδηλη την προσδοκία ότι μαζί θα πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι μεμονωμένα, αλλά επίσης ότι θα πρέπει να μας επιτραπεί να παραμείνουμε αυτό που είμαστε» είπε. Κατά τον ίδιο το σλόγκαν «απεικονίζει επίσης την ιδέα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να γίνει ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος παράγοντας στον μετασχηματιζόμενο κόσμο μας».

Οι δημοσιογράφοι σε συνέντευξη Τύπου αμφισβήτησαν ωστόσο το σύνθημα. Η προεδρία αποκάλυψε επίσης τον κύβο του Ρούμπικ ως το λογότυπό της, τον οποίο ο Μπόκα περιέγραψε ως «την ουσία της ουγγρικής ιδιοφυΐας».

Ο υπουργός εξήγησε ότι η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει την προεδρία της για να εισαγάγει μια νέα ανταγωνιστική, «αγροτοκεντρική» γεωργική συμφωνία και να επιδιώξει «πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, να διαχειριστεί τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης και να βελτιώσει μια πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφής».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, θα υπάρξει ενεργή προσπάθεια για την προώθηση της προόδου της διεύρυνσης της ΕΕ ενώ τόνισε ότι «θέλουμε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα όσον αφορά τη Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία». Υπήρξαν ωστόσο φόβοι ότι η Ουγγαρία προσπαθεί να εκτροχιάσει ή να επιβραδύνει την υποψηφιότητα του Κιέβου, δεδομένου ότι ο Όρμπαν επεδίωξε ανοιχτά να υπονομεύσει τις σχέσεις με την Ουκρανία και ταυτόχρονα να «χτίσει» στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.

Ο κάτοχος της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να είναι ουδέτερος μεσολαβητής και να παραμερίσει τα εθνικά του συμφέροντα για να εξασφαλίσει την ψήφιση της νομοθεσίας ωστόσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται ότι η Ουγγαρία θα χρησιμοποιήσει τη θέση της προς όφελός της, αναζητώντας ταυτόχρονα ένα πρόσωπο σε βασικούς τομείς πολιτικής.