Διεθνή

Ο Πούτιν δεν είδε το debate Μπάιντεν – Τραμπ, κοιμόταν σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Ο Πούτιν δεν είδε το debate Μπάιντεν – Τραμπ, κοιμόταν σύμφωνα με το Κρεμλίνο Φωτογραφία: EPA/ MIKHAIL METZEL
«Δεν νομίζω να περιμένατε ο Ρώσος πρόεδρος να βάλει ξυπνητήρι», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπήκε στον κόπο να παρακολουθήσει το debate του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ. Αντί για αυτό, κοιμήθηκε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Δεν νομίζω να περιμένατε ο Ρώσος πρόεδρος να βάλει ξυπνητήρι, να σηκωθεί νωρίς το πρωί και να παρακολουθήσει το debate. Αυτό δεν είναι βασικό γεγονός για εμάς», δήλωσε σαρκαστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το debate ανάμεσα στους δύο υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ξεκίνησε στις 21:00 στην Ατλάντα, δηλαδή 04:00 τα ξημερώματα στη Μόσχα.

Ο Πεσκόφ συμπλήρωσε ότι η Ρωσία «δεν έχει αναμειχθεί ποτέ σε προεκλογικές εκστρατείες» και πως «δεν έχει καμία πρόθεση» να σχολιάσει το debate. Πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα για ανάμειξη σε εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Παρότι ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε αδιαφορία για το debate, τα κρατικά ρωσικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με αυτό και κυρίως με τις δηλώσεις των δύο υποψηφίων για τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το RIA μέτρησε πόσες φορές είπαν το όνομα του Βλαντιμίρ Πούτιν οι δύο υποψήφιοι- επτά φορές αμφότεροι- αλλά και πόσες είπαν τη λέξη Ρωσία: 16 ο Τραμπ, καμία ο Μπάιντεν.

Είναι πολλοί οι λόγοι που η Μόσχα θα προτιμούσε την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και αντιδρά στην αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. Τα ρωσικά ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το debate κράτησαν ουδέτερη στάση απέναντι στον πρώην πρόεδρο και ήταν λιγότερο «γενναιόδωρα» με τον αντίπαλό του, παρατηρεί το Politico.

«Ο Μπάιντεν έκανε λάθος πολλές φορές και τραύλιζε. Οι Δημοκρατικοί ήδη έχουν χαρακτηρίσει αποτυχημένη την εμφάνισή του», έγραψε το RIA. Επίσης, αρκετά ρωσικά ΜΜΕ έγραψαν ξεχωριστά κείμενα για τη δήλωση του Τραμπ ότι η Ουκρανία «δεν κερδίζει τον πόλεμο» και έχει βαριές απώλειες.