Διεθνή

Ερευνα - βόμβα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για διαφθορά τού πρώην επικεφαλής της ΕΤΕπ

Ερευνα - βόμβα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για διαφθορά τού πρώην επικεφαλής της ΕΤΕπ Φωτογραφία: epa
Διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ

Οι εισαγγελείς της ΕΕ που είναι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων ερευνούν τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανέφερε τη Δευτέρα σε ανακοίνωσή της ότι η έρευνά της αφορά «δύο άτομα που είναι ύποπτα για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, καθώς και για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ».

Ο Βέρνερ Χόιερ, ο οποίος αποσύρθηκε από τη θέση του προέδρου της ΕΤΕπ στα τέλη του περασμένου έτους, αντιμετωπίζει υπόθεση διαφθοράς, όπως επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του στο POLITICO.

Αστυνομικοί από τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο έχουν κατασχέσει τους τελευταίους μήνες υλικό που σχετίζεται με την έρευνα. Ερεύνησαν επίσης και το σπίτι του Χόιερ.

hoyer 98b8f

Αρνείται τις κατηγορίες

Ο Χόιερ αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση, μέσω του δικηγόρου του, ο οποίος δήλωσε ότι η έρευνα της EPPO επικεντρώνεται στην αποχώρηση ενός υπαλλήλου της ΕΤΕπ και στην αποζημίωση που του καταβλήθηκε. Ο Χόιερ υπέγραψε την αποζημίωση αποχώρησης, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΤΕπ, εμπλέκοντάς τον στην έρευνα - παρόλο που δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε η νομική ομάδα του Γερμανού.

«Οι ισχυρισμοί εναντίον μου είναι εντελώς παράλογοι και, αβάσιμοι», ανέφερε ο Χόιερ σε δήλωσή του στο POLITICO. «Περιμένω τώρα να διερευνηθούν πλήρως και να διευκρινιστούν και ζητώ από την ΕΤΕπ να συνεργαστεί με την EPPO. Συνεργάζομαι πλήρως με την ευρωπαϊκή εισαγγελία και απαιτώ πλήρη διευκρίνιση των γεγονότων από πλευράς τους».

«Περιμένουμε με ψυχραιμία τις έρευνες», δήλωσε ο δικηγόρος του Χόιερ, Νικόλαος Γαζέας. «Θα αποδειχτεί ότι οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του πελάτη μου είναι αβάσιμες και εντελώς παράλογες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πελάτης μου έχει ζητήσει ρητά την άρση της ασυλίας του».

Με πληροφορίες από Politico