Διεθνή

Θρίλερ στο διάστημα: Εγκλωβισμένοι δύο αστροναύτες της Starliner

Θρίλερ στο διάστημα: Εγκλωβισμένοι δύο αστροναύτες της Starliner Φωτογραφία: pixabay
«Κολλημένοι» στο διάστημα εδώ και ένα μήνα δύο αστροναύτες της εταιρίας Starliner.

Ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σούνι Γουίλιαμς, δύο αστροναύτες της Starliner, βρίσκονται κολλημένοι εδώ και ένα μήνα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς οι μηχανικοί της εταιρίας προσπαθούν να βρουν άκρη στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πότε οι δύο αστροναύτες θα καταφέρουν να επιστρέψουν στην Γη ενώ η αποστολή υπολογιζόταν ότι θα ήταν ολιγοήμερη.

Η μακρόχρονη παραμονή τους ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού λόγω την έλλειψης τροφίμων, νερού και άλλων πόρων που δεν είχαν προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι δύο αστροναύτες έπρεπε να επιστρέψουν στην Γη στις 18 Ιουνίου κάτι που μετατέθηκε για τις 22 και εν τέλη η ημερομηνία για την επιστροφή τους αφέθηκε μετέωρη.

Το σκάφος τους φαίνεται ότι παρουσίασε προβλήματα κατά τη φάση της ανόδου σε τροχιά με τη NASA και την Boeing να αναφέρουν ότι πραγματοποιούνται μετρήσεις και δοκιμές για την λειτουργία του σκάφους, ωστόσο ακόμα δεν φαίνεται να έχει βρεθεί η λύση για την ασφαλή επιστροφή τους στη Γη.

Το πρόβλημα που παρουσίασε το διαστημόπλοιο

Κατά την εκτόξευσή του το διαστημόπλοιο της Starliner, παρουσίασε διαρροή αερίου του ηλίου, κάτι που στην αρχή αγνοήθηκε καθώς θεωρήθηκε ακίνδυνο.

Ωστόσο κατά την άφιξή του στο διάστημα οι τεχνικοί εντόπισαν δύο ακόμα διαρροές ενώ πέντε από τους προωθητήρες δεν λειτούργησαν!

Μέρος των ελέγχων που πραγματοποιεί το πλήρωμα του «Starliner» είναι η δοκιμαστική πυροδότηση των προωθητήρων, ώστε να εξακριβωθεί αν το σκάφος θα μπορέσει να ελέγξει την επάνοδό του στην ατμόσφαιρα και δεν θα κινδυνέψει να καεί μέσα σε αυτή.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αν τελικά θα χρειαστεί έκτακτη πτήση διάσωσης.

Αν τελικά το «Starliner» τα καταφέρει, όταν πλησιάσει στα πυκνότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα ανοίξει αλεξίπτωτα και θα πραγματοποιήσει προσεδάφιση σε ερημική περιοχή των ΗΠΑ.

Θα είναι η πρώτη προσεδάφιση αντί προσθαλάσσωσης αμερικανικού διαστημοπλοίου στην Ιστορία, καθώς οι ΗΠΑ είχαν απορρίψει αυτήν τη μέθοδο, την οποία χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση ήδη από το 1960.