Ελλάδα

Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνεται από το διάστημα

Intime, Αρχείου Intime, Αρχείου
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανάρτησε μία φωτογραφία από την αφρικανική σκόνη όπως αυτή φαίνεται από το διάστημα.
Εντυπωσιακές είναι οι δορυφορικές εικόνες που απεικονίζουν την πορεία της αφρικανικής σκόνης πάνω από την Ιταλία και την Ελλάδα.
 
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ΄ανάρτησε μία φωτογραφία από τη NASA που αφορά στην «αποτύπωση του νέου κύματος αφρικανικής σκόνης που αρχίζει ήδη να επηρεάζει τη χώρα μας» όπως έγραψε.
 
Σημειώνεται ότι η αφρικανική σκόνη, η σκόνη δηλαδή που έχει δημιουργήσει την αποπνικτική αυτή ατμόσφαιρα τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, είναι ένας τύπος σωματιδίων (PM) που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική.

Επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα σωματιδίων (στον αέρα). Η σκόνη αποτελείται από σωματίδια, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν με τον αέρα για χιλιάδες χιλιόμετρα. Σε αυτό βοηθούν και οι καταιγίδες και οι κυκλώνες, που μπορούν να παράγουν ανέμους υψηλής ταχύτητας.

Πώς επηρεάζει η αφρικανική σκόνη την υγεία

Η αφρικανική σκόνη, που μεταφέρεται από τη Σαχάρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και επιβλαβής για την υγεία. Τα σωματίδια μπορούν μέσω της εισπνοής να εισέλθουν στους πνεύμονες και στο αίμα, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις άσθματος σε άτομα, που είναι επιρρεπή ενώ μπορεί να επιδεινώσει και άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

{https://www.facebook.com/klearhos.marousakis/videos/477909507893617/}