Διεθνή

Ζορντάν Μπαρντελά: Το ακροδεξιό «αγόρι της αφίσας» που ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός στη Γαλλία

Ζορντάν Μπαρντελά: Το ακροδεξιό «αγόρι της αφίσας» που ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός στη Γαλλία
Στα 28 του ο Ζορντάν Μπαρντελά θα κληθεί πιθανότατα τον Ιούλιο να αναλάβει ακόμη και την ηγεσία της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας

Μπορεί το πρώτο όνομα που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν ακούει γαλλική ακροδεξιά να είναι εκείνο της Μαρίν Λεπέν, ωστόσο ο επόμενος Γάλλος πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι ο προστατευόμενός της Ζορντάν Μπαρντελά.

Ο 28χρονος Μπαρντελά ανέβηκε στην ιεραρχία της ευρωσκεπτικιστικής και αντιμεταναστευτικής Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National ή RN) και κατάφερε από εκπρόσωπος τύπου το 2017 να αναδειχθεί σε πρόεδρο του κόμματος μέσα σε μόλις πέντε χρόνια - με τη νεότητα, την εμφάνιση και την επιδεξιότητά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να βοηθούν στην προσέλκυση νεότερων ψηφοφόρων.

Σύντομα, ο Μπαρντελά θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει πρωθυπουργός αν το RN κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Γεννημένος το 1995 στο Drancy - ένα από τα γνωστά γαλλικά banlieues και μια περιοχή συνώνυμο της ανέχειας, των υψηλών ποσοστών εγκληματικότητας και της ανεπαρκούς δημόσιας στέγασης, ο Μπαρντελά ήταν το μοναδικό παιδί γονιών ιταλικής καταγωγής, αν και ο παππούς του πατέρα του ήταν Αλγερινός.

Ο Μπαρντελά αρίστευσε στα οικονομικά και τις κοινωνικές επιστήμες σε ιδιωτικό κολέγιο και εντάχθηκε στο RN - τότε γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο - σε ηλικία 16 ετών. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, προτού τις εγκαταλείψει για να επικεντρωθεί στην πολιτική.

Ο Μπαρντελά χρησιμοποιεί συχνά το background του για να προσελκύσει ψηφοφόρους - ιδίως όσους μετείχαν στις λαϊκιστικές, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων τα τελευταία χρόνια, διαμαρτυρόμενοι κατά της αύξησης του κόστους ζωής και της οικονομικής ανισότητας.

{https://www.instagram.com/reel/C8C5kLLMNVE/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==}

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο πατέρας του Μπαρντέλα ήταν στην πραγματικότητα ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που ζούσε στο εύπορο προάστιο Montmorency, όπου ο Μπαρντελά πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας μετά το διαζύγιο των γονιών του. Ο ίδιος και το RN, ωστόσο, αξιοποίησαν στο έπακρο την «ταπεινή καταγωγή» του.

«Ενώ πολλοί από το γαλλικό πολιτικό κατεστημένο σπούδασαν πολιτική, ο Bardella σπούδασε γεωγραφία πριν εγκαταλείψει τις σπουδές του για να επικεντρωθεί στην πολιτική του καριέρα. Δεν ντρέπεται να μιλήσει για την ταπεινή του καταγωγή και είναι ένας από τους λίγους πολιτικούς υψηλού προφίλ που μπορούν να μιλήσουν από πρώτο χέρι για τις διακρίσεις και την γεωγραφική περιθωριοποιήση», σχολιάζει σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Joseph Downing, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του London School of Economics.

«Ακόμα και ο ηγέτης της άκρας Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, αν και γεννήθηκε από γονείς Ευρωπαίους εποίκους στο Μαρόκο, δεν έχει κάποια από τα διαπιστευτήρια του Μπαρντελά», προσθέτει.

Η άνοδος του Μπαρντελά πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πραγματικού αφεντικού του κόμματος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έπεσε στην αντίληψη της Μαρίν Λεπέν όταν «έβγαινε» με την κόρη του στενού φίλου και έμπιστου της, Frederic Chatillon. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη συνάντησή του με τη Λεπέν το 2017, ο Μπαρντελά είχε αναλάβει εκπρόσωπος του κόμματος.

Δύο χρόνια αργότερα, έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν γίνει πρόεδρος του κόμματος το 2022.

{https://www.instagram.com/p/C766MOcNZEM/?hl=el}

Η επιλογή Μπαρντελά ήταν αναμφισβήτητα μια «κίνηση ματ» που ανέδειξε την πολιτική ευστροφία της ακροδεξιάς ηγέτιδος.

Η ύπαρξη μιας νεαρής και όμορφης πολιτικής φυσιογνωμίας που είναι δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - ο Μπαρντέλα έχει 1,6 εκατομμύρια followers στο TikTok - έχει μαλακώσει τη σκληρή ακροδεξιά εικόνα και φήμη του κόμματος, ενισχύοντας το προφίλ και την απήχηση του κόμματος μεταξύ της νεολαίας και των γυναικών ψηφοφόρων.

Η λαϊκή απήχηση του Μπαρντελά - με τις groupies να μην χάνουν ομιλία του αρκεί να τον «χαζεύουν» στην σκηνή - έχει επίσης τροφοδοτήσει και κριτική για το ακροδεξιό «αγόρι της αφίσας». Οι επικριτές του ισχυρίζονται πως η εξυπνάδα με την οποία χειρίζεται τα μέσα ενημέρωσης και η ρητορική του για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας μπορεί να προσελκύει το εκλογικό σώμα, αλλά του λείπει η ουσία και το πολιτικό σχέδιο.

Η πολιτική υποχωρεί έναντι της δημόσιας εικόνας.

{https://www.instagram.com/p/C7o3AK5ooeh/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==}

Έχει δεχτεί παράλληλα κριτική για «αδικαιολόγητες» απουσίες στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς παρότι έχει υποστηρίξει δημόσια ορισμένα θέματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών και τα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης, στην πράξη δεν πήγε να ψηφίσει για αυτά.

Ο Μπαρντελά έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους πως θα «αποκαταστήσει την τάξη», θα περιορίσει τη μετανάστευση και θα αντιμετωπίσει την παραβατικότητα, ωστόσο αυτός και η Λεπέν έχουν υποχωρήσει στις πλέον μαχητικές θέσεις τους - όπως ήταν η έξοδος της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η φιλορωσική στάση στο πόλεμο της Ουκρανίας. 

«Κατ' αρχάς, η Λεπέν και ο Μπαρντελά προσπαθούν να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους και τις αγορές ότι δεν θα ταράξουν τα νερά», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, σε σημείωμά του την περασμένη εβδομάδα.

«Στρογγυλεύουν τις πιο «σκληρές» δημοσιονομικές θέσεις - όπως την αντιστροφή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τις μεγάλες φορολογικές μειώσεις για τους νέους ή/και τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Αντ' αυτού, η Λεπέν υπόσχεται ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα συνεργαστεί με τον πρόεδρο Μακρόν. Για να μην "τρομάξει" το κέντρο, το RN φαίνεται να έχει εγκαταλείψει αθόρυβα τις φιλοπουτινικές θέσεις του μανιφέστου του», σημειώνει.

{https://www.instagram.com/reel/C7RE_19sv_U/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==}

Σημειώνεται πως με βάση τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει σημαντική πιθανότητα ο Μακρόν να αναγκαστεί, έστω και απρόθυμα, να αξιοποιήσει τον Μπαρντελά για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Παραμένει ωστόσο αβέβαιο το αν ο 28χρονος - ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα γίνει «δεκανίκι του προέδρου» και θα κυβερνήσει μόνο με πλειοψηφία - θα δεχτεί μια τέτοια πρόταση του Γάλλου προέδρου.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Μπαρντελά θα αρνιόταν την πρωθυπουργία», δηλώνει ο Jean-Yves Camus, ερευνητής της Ακροδεξιάς στο Ίδρυμα Jean-Jaurès. «Εκατομμύρια ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης περιμένουν αυτή τη στιγμή με κομμένη την ανάσα... Ο Μπαρντέλα δεν μπορεί να πει: "Ω όχι, δεν έχω αρκετές έδρες" όταν βρίσκεται στο μεταίχμιο της ανάληψης της εξουσίας».

Κι όμως, ο Μπαρντελά θα μπορούσε πράγματι να αρνηθεί να κυβερνήσει προκειμένου να αποφύγει να πιστωθεί μια χαοτική περίοδο στο τιμόνι της χώρας, πριν το μεγάλο στοίχημα της Μαρίν Λεπέν για την προεδρία το 2027. Και αυτό γιατί εάν γίνει ο πρώτος ακροδεξιός πρωθυπουργός της Γαλλίας χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν εύκολα να συνασπιστούν για να περάσουν πρόταση δυσπιστίας και να ανατρέψουν την κυβέρνηση.