Διεθνή

Τα 3 σενάρια της UBS για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών

Τα 3 σενάρια της UBS για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών Φωτογραφία: epa
Οι αναλυτές της UBS υπογραμμίζουν ότι η Γαλλία μπορεί να οδηγηθεί σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας

Την ώρα που οι αγορές «επεξεργάζονται» τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, αναλυτές της UBS εξέτασαν τα πιθανά σενάρια για τον δεύτερο γύρο, σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Αρχικά, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών δεν αφήνει περιθώρια για ασφαλείς προβλέψεις των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου. Με ποσοστό συμμετοχής 65,8%, το υψηλότερο από το 1997, τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής έδειξαν σημαντικά κέρδη τόσο για την αριστερά όσο για την ακροδεξιά. Ο Εθνικός Συναγερμός (RN) τερμάτισε πρώτος με 33%, ακολουθούμενος από την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) με 28% και τον κεντρώο συνασπισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 20%.

Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι για πρώτη φορά από το 1958, σε περισσότερες από 250 εκλογικές περιφέρειες θα αναμετρηθούν τρεις υποψήφιοι, γεγονός που κάνει ακόμη πιο περίπλοκες τις προβλέψεις των τελικών αποτελεσμάτων.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Γαλλία μπορεί να οδηγηθεί σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, είναι πιθανό κανένα κόμμα να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ένα κοινοβούλιο απ' όπου δεν θα περνούν κρίσιμα νομοσχέδια.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση της UBS επισημαίνει τρία πιθανά σενάρια:

  • Μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του RN, με περιορισμένη νομοθετική εξουσία.
  • Ένα κοινοβούλιο με αδιέξοδο, που θα οδηγούσε σε πολιτικό αδιέξοδο και μια κυβέρνηση αποτελούμενη από μετριοπαθή κόμματα.
  • Μία κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την ηγεσία του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος, επίσης με περιορισμένη νομοθετική εξουσία.

Η αντίδραση των αγορών

Όσον αφορά την αντίδραση των αγορών, η UBS παρατηρεί αυξημένη νευρικότητα. Τα spreads των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί και στις μετοχές, η υποαπόδοση των γαλλικών δεικτών σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες έχει αυξηθεί.

Από τις 7 Ιουνίου, οι γαλλικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν υποχωρήσει κατά 6,5% για τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (CAC 40) και κατά 12% για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης (δείκτης MSCI Small Caps), ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες (Euro Stoxx 50) έχουν υποχωρήσει κατά 3%.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές να μην προβαίνουν σε δραστικές αλλαγές στη στρατηγική του χαρτοφυλακίου τους με βάση τα πολιτικά γεγονότα.

Συνοψίζοντας, οι αναλυτές της UBS προειδοποιούν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών μπορεί να συνεχίσει να επιβαρύνει τις επιδόσεις των γαλλικών και ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Με πληροφορίες από Investing