Οικονομία

Νευρική κρίση στις αγορές για τη Γαλλία, φόβοι για αστάθεια και οικονομικό εκτροχιασμό

Νευρική κρίση στις αγορές για τη Γαλλία, φόβοι για αστάθεια και οικονομικό εκτροχιασμό
Οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το κατά πόσο η ανακούφιση μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία θα διαρκέσει, ανησυχώντας ότι η αδύναμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα παραμείνει στο επίκεντρο, με αρκετά πολιτικά εμπόδια μπροστά.

Χθες Δευτέρα, η διαφορά απόδοσης των γαλλικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών υποχώρησε από το υψηλό των 12 ετών και οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν άνοδο, καθώς η Εθνική Συμμαχία (RN) της Μαρίν Λεπέν σημείωσε μικρότερη νίκη από ό,τι αναμενόταν.

Τα αποτελέσματα μείωσαν την πιθανότητα απόλυτης πλειοψηφίας για την RN ή τη νίκη της αριστερής συμμαχίας που ήρθε δεύτερη, προσφέροντας ανακούφιση στις αγορές που είχαν ταραχτεί από την απρόσμενη προκήρυξη των εκλογών τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί με την υψηλή αβεβαιότητα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στις 7 Ιουλίου και πέραν αυτού, βλέποντας ελάχιστες προοπτικές βελτίωσης της αδύναμης δημοσιονομικής θέσης της Γαλλίας, καθώς τόσο η άκρα δεξιά όσο και η αριστερά έχουν υποσχεθεί μεγάλες αυξήσεις δαπανών.

Ακόμα και μετά την ανάκαμψη της Δευτέρας, τα γαλλικά assets μόλις που έχουν ανακάμψει. Η απόδοση των δεκαετών γαλλικών ομολόγων έφτασε στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο τη Δευτέρα. Η διαφορά δε απόδοσης των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων είναι στις 74 μονάδες βάσης μεγαλύτερη κατ25 μονάδες βάσης σε σχέση με το διάστημα πριν τις 9 Ιουνίου όταν και ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προκηρύξει τις εκλογές.

assets koukakis e1bd4

Υπάρχουν δε εκτιμήσεις που αναφέρουν πως το spread των γαλλικών ομολόγων θα μπορούσε να διευρυνθεί στις 100 μονάδες βάσης εάν υπήρχε ακυβερνησία και κανένα κόμμα δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι ηγέτες της αριστερής συμμαχίας και της κεντρώας ομάδας του Μακρόν έχουν δηλώσει ότι θα αποσύρουν τους υποψηφίους τους σε περιφέρειες όπου ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος είναι σε καλύτερη θέση να νικήσει την Εθνική Συμμαχία (RN) της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτή η συμφωνία θα ισχύσει, ειδικά αν οι αριστεροί υποψήφιοι προέρχονται από το ακροαριστερό κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Οι υποψήφιοι που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο έχουν προθεσμία μέχρι σήμερα Τρίτη να αποφασίσουν αν θα ξανακατέβουν ή θα αποσυρθούν.

Ένα αβέβαιο πολιτικό περιβάλλον προσθέτει ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλίας και οι οποίες οδήγησαν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης τον Μάιο. Με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αυξάνεται στο 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι, η Γαλλία καλείται να εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και να μειώσει το έλλειμα κάτω από το 3%.

Δεδομένων των μεγάλων προεκλογικών υποσχέσεων της Μαρίν Λεπέν και της αριστερή συμμαχία, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα περάσουν οι απαραίτητες μειώσεις δαπανών από το νέο γαλλικό κοινοβούλιο.