Διεθνή

Το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο πιθανότατα χτυπήθηκε άμεσα από ρωσικό πύραυλο - ΟΗΕ

Το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Κίεβο πιθανότατα χτυπήθηκε άμεσα από ρωσικό πύραυλο - ΟΗΕ
«Η ανάλυση των εικόνων βίντεο και η αυτοψία που έγινε στον χώρο του περιστατικού έδειξαν πως υπάρχει υψηλή πιθανότητα το νοσοκομείο παίδων να επλήγη απ' ευθείας και όχι να υπέστη ζημιές εξαιτίας ενός οπλικού συστήματος που αναχαιτίσθηκε»

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» το παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου - το μεγαλύτερο για παιδιά στην Ουκρανία - να χτυπήθηκε «απευθείας» από ρωσικό πύραυλο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο στην Ουκρανία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Η Ντανιέλ Μπελ, υπογράμμισε πως θα πρέπει να διεξαχθεί μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα, ωστόσο τόνισε πως η εκτίμηση βασίζεται σε εικόνες από βίντεο και ότι το νοσοκομείο επλήγη από ένα πύραυλο κρουζ KH101 «που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Η ανάλυση των εικόνων βίντεο και η αυτοψία που έγινε στο χώρο του περιστατικού έδειξαν πως υπάρχει υψηλή πιθανότητα το νοσοκομείο παίδων να επλήγη απ' ευθείας και όχι να υπέστη ζημιές εξαιτίας ενός οπλικού συστήματος που αναχαιτίσθηκε», δήλωσε η Μπελ.

Η ίδια πρόσθεσε πως η ομάδα της, η οποία επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα, τον τόπο του πλήγματος, δεν μπορεί να αποφανθεί οριστικά, όμως ο πύραυλος φαίνεται να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Ισημερινού, της Σλοβενίας και των ΗΠΑ, μετά το ρωσικό πλήγμα στο παιδιατρικό νοσοκομείο.

Το συγκεκριμένο νοσοκομείο φροντίζει παιδιά με σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνο και νεφροπάθεια, και είχε περίπου 670 παιδιά ασθενείς και 1.000 άτομα προσωπικό τη στιγμή της χθεσινής πυραυλικής επίθεσης, πρόσθεσε η Ντανιέλ Μπελ.

«Το προσωπικό είχε μετακινήσει τα παιδιά σε ένα καταφύγιο χθες το πρωί όταν χτύπησαν για πρώτη φορά οι σειρήνες της αεροπορικής επιδρομής, διαφορετικά οι απώλειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

{https://www.youtube.com/watch?v=eTNcawpjE6Y&t=1s}

«Αμεσο χτύπημα» βλέπει η Ουκρανία

Η ουκρανική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας (SBU) παρουσίασε σήμερα Τρίτη νέα στοιχεία που, όπως ισχυρίζεται, αποδεικνύουν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε άμεσα από ρωσικό πύραυλο κρουζ Kh-101.

«Τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων είναι αδιαμφισβήτητα - ήταν ένα άμεσο χτύπημα», ανέφερε η SBU στο Telegram, κοινοποιώντας εικόνες ενός θραύσματος κινητήρα πυραύλου που όπως αναφέρει βρέθηκε στο σημείο.

Η SBU πρόσθεσε πως η ανάλυση της βλητικής τροχιάς και η φύση της ζημιάς που προκλήθηκε αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για απ' ευθείας πλήγμα.

Ο Kh-101 είναι ένας πύραυλος κρουζ αέρος-εδάφους -εκτοξεύεται από αεροπλάνο- και φέρει εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών.

{https://www.youtube.com/watch?v=R3iHwixPjYA}

«Εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία», λέει η Ρωσία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ουκρανικά αντιπυραυλικά πυρά, και όχι η Ρωσία, έπληξαν χθες, Δευτέρα, νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, όμως δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Επιμένω, δεν πραγματοποιούμε πλήγματα σε πολιτικούς στόχους».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης σήμερα ότι το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο επλήγη χθες από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος NASAMS ο οποίος εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία.

Στην τακτική ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πεσκόφ ερωτήθηκε πώς μπορεί η Ρωσία να λέει ότι δεν επιτίθεται σε πολιτικούς στόχους μετά την τραγωδία στο νοσοκομείο.

«Σας καλώ να καθοδηγείστε από τις δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο αποκλείει απολύτως να έγιναν επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους και το οποίο δηλώνει ότι μιλάμε για ένα αντιπυραυλικό σύστημα που έπεσε», δήλωσε.

«Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι δεν επιτιθέμεθα σε πολιτικούς στόχους. Πλήγματα πραγματοποιούνται εναντίον κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων υποδομής, εναντίον στρατιωτικών στόχων που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το στρατιωτικό δυναμικό του καθεστώτος», τόνισε.

{https://www.youtube.com/watch?v=SGy6VNy1RdY}

Μάχη στα συντρίμμια

Αξιωματούχοι και προσωπικό των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι γιατροί και ασθενείς - νεκροί ή ζωντανοί - παρέμεναν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα.

Τα σωστικά συνεργεία βρίσκονται στο υπόγειο του κατεστραμμένου κτιρίου, αλλά ακόμη πέντε ή έξι τόνοι οικοδομικών υλικών πρέπει ακόμη να απομακρυνθούν, δήλωσε σήμερα το πρωί το υπουργείο Εσωτερικών στο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Ukrainska Pravda.

Καταστράφηκε η πτέρυγα του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύονταν παιδιά με νεφρικά προβλήματα. Εκατοντάδες διασώστες και εθελοντές συμμετέχουν στις έρευνες για επιζώντες.

Σε ανάρτησή του στο X σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι όλοι οι ασθενείς από το νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

{https://x.com/ZelenskyyUa/status/1810571609704386949}