Οικονομία

Νέοι περιορισμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων προς και από τη Ρωσία

Νέοι περιορισμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων προς και από τη Ρωσία
Νέες διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1745 του Συμβουλίου της ΕΕ που κοινοποίησε η ΑΑΔΕ στις τελωνειακές αρχές εισάγουν περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων προς και από τη Ρωσία, τροποποιώντας τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 833/2014.

Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην επιβολή περιοριστικών μέτρων ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία, με έμφαση στην πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια.

Οι νέες διατάξεις, ενσωματωμένες στο υποσύστημα TARIC και συνδεδεμένες με τους αντίστοιχους κωδικούς εμπορευμάτων, απευθύνονται στους τελωνειακούς υπαλλήλους που ελέγχουν και επιβάλλουν τις απαγορεύσεις, στους υπαλλήλους αρμόδιους για την εφαρμογή των τελωνειακών διαδικασιών, και στους οικονομικούς φορείς που συναλλάσσονται με τις τελωνειακές αρχές.

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν:

• Αντικατάσταση διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία, συντήρηση και επανεπεξεργασία καυσίμων για μη στρατιωτικές πυρηνικές ικανότητες και συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

• Περιορισμούς στην πώληση και προμήθεια αγαθών και τεχνολογίας σχετικών με έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

• Περιορισμούς στα σκάφη που μεταφέρουν αγαθά ή τεχνολογία για τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας από ή προς τη Ρωσία υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς.

• Την απαγόρευση της εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών της Ουκρανίας χωρίς τη συγκατάθεση του νόμιμου ιδιοκτήτη τους.

• Νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν την εξαγωγή και μεταφορά αγαθών από την Ένωση για συντήρηση ή επισκευές υπό όρους για τη λειτουργία συγκεκριμένων έργων, όπως το Sakhalin-2 για την ενεργειακή ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές καλούνται να εφαρμόσουν άμεσα τις νέες διατάξεις κατά τους ελέγχους στα εμπορεύματα προς εισαγωγή, εξαγωγή ή διαμετακόμιση. Οι νέοι κωδικοί περιλαμβάνουν πιστοποιητικά και άδειες εισαγωγής που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με τις νέες διατάξεις, καθώς και άδειες εξαγωγής που εξασφαλίζουν ότι τα εξαγόμενα αγαθά πληρούν τις νέες απαιτήσεις.