Διεθνή

Δημοσίευμα «βόμβα» του Al Jazeera: 32 ελληνικά μαχητικά F16 στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ

Δημοσίευμα «βόμβα» του Al Jazeera: 32 ελληνικά μαχητικά F16 στην Ουκρανία μέσω ΗΠΑ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, η Αθήνα είναι έτοιμη να παροπλίσει μαχητικά F-16, να τα στείλει στις ΗΠΑ όπου θα αναβαθμιστούν και στη συνέχεια να σταλούν στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να στείλει 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, μεταδίδει η ουκρανική εφημερίδα Ukrainska Pravda, επικαλούμενη σχετικές πηγές του Al Jazeera.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα έχει προγραμματίσει να παροπλίσει 32 παλιά μαχητικά F-16 Block-30 και να τα στείλει στην Ουκρανία.

Οπως αναφέρει, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αναβαθμίσει 82 F-16 σε διάταξη Block-70 και να αποκτήσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale τέταρτης γενιάς από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με πηγές του Al Jazeera, η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι καλύτερο να στείλει αυτά τα αεροσκάφη πίσω στις ΗΠΑ πρώτα, όπου θα αναβαθμιστούν και στη συνέχεια θα σταλούν στο Κίεβο.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε, «Η πώληση 32 F-16… θα άνοιγε μια μεγάλη τρύπα στην αεροπορία.… Πρέπει να υπάρχει απαρτία περίπου 200 αεροσκαφών, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με πιο σύγχρονα και ακριβά μαχητικά αεροσκάφη».

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Al Jazeera, η προτιμώμενη φόρμουλα της Ελλάδας για τη μεταβίβαση αυτών των αεροσκαφών είναι να τα πουλήσει πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες θα τα αναβαθμίσουν και θα τα παραδώσουν στο Κίεβο.

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είναι επιφυλακτικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας πως μία τέτοια κίνηση θα «στιγματιζόταν» ως φιλοουκρανική.