Διεθνή

«Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών»: Μετά τους «Πατριώτες» και νέα ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

«Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών»: Μετά τους «Πατριώτες» και νέα ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο Φωτογραφία: FILIP SINGER/ EPA
Μετά τους Πατριώτες του Ορμπάν, μια νέα ακροδεξιά ομάδα - «η Ευρώπη των κυρίαρχων εθνών» - ιδρύεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιo

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες το Ευρωκοινοβούλιο έχε αποκτήσει δύο νέες ακροδεξιές ομάδες που ξεπερνούν αθροιστικά τους 100 ευρωβουλευτές.

Έπειτα από τους «Πατριώτες για την Ευρώπη» - με επικεφαλής το Fidesz του Ορμπάν και την λεπενική Εθνική Συσπείρωση - ανακοίνωθηκε χθες νέα συμμαχία οκτώ ακροδεξιών κομμάτων με την υπόσχεση για ακόμη μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση των Βρυξελλών.

Η νέα ακροδεξιά συμμαχία - η οποία αριθμεί 25 ευρωβουλευτές - θα έχει δύο συμπροέδρους, τον Ρενέ Άουστ από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και τον Στάνισλαβ Τίσζκα από την Πολωνική «Κονφεντεράτσια».

Πιο αναλυτικά στην «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» έχουν ενταχθεί οι 14 Γερμανοί ευρωβουλευτές του AfD, 3 της Συνομοσπονδίας της Πολωνίας, καθώς και:

  • Αναγέννηση (Βουλγαρία): 3 ευρωβουλευτές
  • Reconquête (Γαλλία): 1 ευρωβουλευτής
  • Δημοκρατία (Σλοβακία): 1 ευρωβουλευτής
  • Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία (Τσεχία): 1 ευρωβουλευτής
  • Κίνημα για την Πατρίδα μας (Ουγγαρία): 1 ευρωβουλευτής
  • Ένωση Λαού και Δικαιοσύνης (Λιθουανία): 1 ευρωβουλευτής

Σε αντίθεση με τους «Πατριώτες», oι λεγόμενοι υπέρμαχοι της εθνικής κυριαρχίας (Sovereignists) θα είναι η μικρότερη ομάδα του Κοινοβουλίου με πολύ περιορισμένη δυνατότητα να επηρεάζουν τη νομοθεσία. Ωστόσο, ένας από τους επικεφαλής της σύμπραξης θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, οι οποίες καθορίζουν την ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου και χειρίζονται τις εσωτερικές υποθέσεις του.

Υπενθυμίζεται πως το AfD αποκλείστηκε προεκλογικά από την ομάδα ID έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλια του Μαξιμίλιαν Κραχ για τα γερμανικά SS.

Ο αμφιλεγόμενος μέχρι πρότινος επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του AfD δεν συμμετέχει στη νέα ομάδα και παραμένει ανένταχτο μέλος. Παρόλα αυτά δήλωσε ευτυχής για τη δημιουργία της ομάδας, σημειώνοντας ότι αποτελεί το αποκορύφωμα ενός σχεδίου για το οποίο εργαζόταν επί μακρόν.

«Συγκεντρωθήκαμε επειδή μοιραζόμαστε τον στόχο να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο στο πολιτικό μέλλον της Ευρώπης μέσω αποφασιστικής δράσης και στρατηγικού σχεδιασμού», δήλωσε την Τετάρτη ο Άουστ. «Επιλέγουμε αυτόν τον δρόμο όχι επειδή είναι εύκολος, αλλά επειδή είναι απαραίτητος για την υλοποίηση του κοινού μας οράματος για μια ισχυρή, ενωμένη και προοδευτική Ευρώπη των εθνών».