Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεξιά στροφή μέσω… Παρισίων

Μητσοτάκης: Δεξιά στροφή μέσω… Παρισίων Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Στις 26 Ιουνίου στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μετά το τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει ψευτοδίλημμα το ερώτημα στροφή προς τα δεξιά ή προς το κέντρο. Συγκεκριμένα, είχε τονίσει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να μείνει μακριά από διλήμματα περί δήθεν στροφής προς το κέντρο ή προς τα δεξιά. Ο δρόμος μάς οδηγεί μόνο μπροστά».

Γενικά μιλώντας, το «μπροστά», το «αύριο» και το «μαζί» συνιστούν τις πιο συνήθεις λέξεις για έναν πολιτικό που δεν θέλει να πει τίποτα επί της ουσίας. Ειδικά για τον Μητσοτάκη η χρήση του «μπροστά» σηματοδότησε την πρόθεσή του να συνεχίσει την «τριγωνική» τακτική της κυβέρνησης, δηλαδή να αλιεύει επιλεκτικά πολιτικές από την Κεντροδεξιά, την Ακροδεξιά και την Κεντροαριστερά.

Η θυσία της Δημαδάμα

Στην πράξη όμως τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά. Ο πρωθυπουργός στέλνει μηνύματα ότι το καράβι στρίβει δεξιά μετά το «φτωχό» για τη ΝΔ αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η «θυσία» της Ζέφης Δημαδάμα είναι χαρακτηριστική. Μόλις ένα χρόνο μετά την τοποθέτησή της στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος. Μάλιστα, ο «αποκεφαλισμός» της Δημαδάμα είχε προαναγγελθεί με φορτισμένο πολιτικά τρόπο για να γίνει σαφές το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο πρωθυπουργός προς τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Προς επίρρωσιν αυτού του μηνύματος, οι 25 νέοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων επουδενί σηματοδοτούν άνοιγμα της ΝΔ προς το Κέντρο ή πολύ περισσότερο προς την Κεντροαριστερά.

Η Δεξιά του Κυρίου

Μήνυμα προς τη… Δεξιά του Κυρίου αποτελεί και η επιλογή Μητσοτάκη για την πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ο Μητσοτάκης έκανε πίσω όταν οι «γαλάζιοι» βουλευτές απέρριψαν την καθηγήτρια Νομικής Κατερίνα Φουντεδάκη που ήταν η αρχική επιλογή του. Οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν ήθελαν να ψηφίσουν την Φουντεδάκη γιατί ήταν η συντάκτρια του νόμου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Για να γίνει πιο δυνατό το μήνυμα η τελική επιλογή της κυβέρνησης είναι η πρώην αντιπρύτανης του Παντείου Ισμήνη Κριάρη. Η Κριάρη έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Βιοηθικής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδόξων Βουλευτών και μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου. Από τον γάμο των ομόφυλων στην εκκλησιαστική βιοηθική: Ο συμβολισμός είναι προφανής.

Η τελετή έναρξης

Η πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό διαχείριση συμβόλων. Γι’ αυτό πολλές φορές έχουν μεγάλη σημασία ζητήματα που (φαινομενικά τουλάχιστον) δεν ανήκουν στη «μεγάλη πολιτική». Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από το… δεξιό ημισφαίριο των social media. Η αιτία ήταν οι ΛΟΑΤΚΙ αναφορές της. Όπως είναι πια η συνήθεια στα σόσιαλ, ξέσπασε ένας πολιτιστικός «πόλεμος». Σε όλα αυτά υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής γιατί μιλάμε για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Είτε είναι καλή είτε είναι κακή, ούτε το ρύζι θα φτηνύνει ούτε ο πόλεμος θα σταματήσει. Όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις διαμορφώνονται πολλές φορές μέσα από αναπάντεχες διαδρομές.

Στο σχόλιο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι στους δεξιόστροφους χρήστες των social που απέρριψαν την «woke» (όπως την αποκάλεσαν) τελετή του Παρισιού αντιπαραβάλλοντάς μάλιστα με την τελετή της Αθήνας το 2004. Ο πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα: «Ήταν σίγουρα κάτι πολύ εντυπωσιακό. Κάποια πράγματα αισθητικά μπορεί να μην μας άρεσαν, αλλά ήταν μία πολύ καλή προσπάθεια. Ίσως να είμαστε λίγο προκατειλημμένοι αλλά η τελετή έναρξης του 2004 είναι σημείο αναφοράς για εμάς. Ίσως ήταν καλύτερα σχεδιασμένο για την τηλεόραση, παρά για τους θεατές». Σίγουρα είναι ασυνήθιστο ένας πρωθυπουργός να κάνει κριτική σε ένα event πλανητικής εμβέλειας μιας χώρας με τόσο στενή σχέση με τη Ελλάδα όπως η Γαλλία, λέγοντάς μάλιστα ότι εμείς το είχαμε κάνε καλύτερα. Ο πρωθυπουργός υπερέβη τα εσκαμμένα της διπλωματικής αβρότητας για συντονιστεί με την τοποθέτηση του «λαού της Δεξιάς».

Και για όσους-ες μπορεί να είχαν ενδεχομένως απορίες, τα εξήγησε με μεγαλύτερη σαφήνεια ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Βλέποντας την χθεσινή τελετή ενάρξεως των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι ένιωσα υπερήφανος για την τελετή μας του 2004….Αιωνία Ελλάς…Πολιτισμός, Σύμβολα, Σεβασμός, Τέχνη….».

Δεξιά στροφή λοιπόν μέσω… Παρισίων!