Διεθνή

Έτοιμη να ανατρέψει το συνταξιοδοτικό του Μακρόν η Αριστερά: Αγκιστρωμένος στην εξουσία ο πρόεδρος

Έτοιμη να ανατρέψει το συνταξιοδοτικό του Μακρόν η Αριστερά: Αγκιστρωμένος στην εξουσία ο πρόεδρος
Έπειτα από 16 ημέρες διαπραγματεύσεων το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ανακοίνωσε την Τρίτη το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση: Θα μπορούσε η συνεργασία δύο θανάσιμων εχθρών να ανατρέψει την πλέον αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση Μακρόν;

Σε κοινοβουλευτικό αδιέξοδο παραμένει η Γαλλία έπειτα από την απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει μεν εκλογές αλλά χωρίς την πρόθεση να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πριν το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε την Τρίτη την πρόταση του Νέου Λαϊκου Μετώπου να ορίσει νέα πρωθυπουργό την Λουσί Καστέ, τονίζοντας ότι τα κόμματα του κατακερματισμένου κοινοβουλίου θα πρέπει να ενωθούν για να δημιουργήσουν έναν ευρύ συνασπισμό μετά τους Αγώνες του Παρισιού.

«Φυσικά πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στους Αγώνες μέχρι τα μέσα Αυγούστου», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό France 2. «Μετά από αυτό... θα είναι δική μου ευθύνη να ορίσω έναν πρωθυπουργό και να του αναθέσω το έργο του σχηματισμού κυβέρνησης, με την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη».

Υπενθυμίζεται πως η αριστερή συμμαχία τερμάτισε πρώτη στις πρόωρες κάλπες καταλαμβάνοντας 193 έδρες, έναντι 164 των κεντρώων του Μακρόν και 143 της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης. Έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, το Νέο Λαϊκο Μέτωπο κατέληξε μόλις χθες στο όνομα της Λουσί Καστέ - μια ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό οικονομολόγο και ανώτερη αξιωματούχο.

Η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) - που ηγείται του αριστερού Μετώπου - ανακοίνωσε παράλληλα την Τρίτη και την πρόθεσή της να φέρει άμεσα προς ψήφιση νομοσχέδιο για την κατάργηση της αμφιλεγόμενης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν, που ανέβασε πέρσι τα όρια συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της LFI, Ματίλντ Πανό, έχει σκοπό να ανατρέψει τις αλλαγές που προκάλεσαν ευρείες διαμαρτυρίες. «Υπήρχε ήδη μια πλειοψηφία στο προηγούμενο κοινοβούλιο για να νικήσει τη συνταξιοδότηση στα 64, νομίζω ότι θα υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία για να την νικήσει σήμερα», δήλωσε στο France Inter.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο θεωρείται απίθανο να ψηφιστεί πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα χρειαστεί την υποστήριξη νομοθετών πέραν του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου για να περάσει.

Μιλώντας στο BFMTV, ο νομοθέτης και εκπρόσωπος της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης Laurent Jacobelli δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, επειδή «είναι στο πρόγραμμα [και του Εθνικού Συναγερμού]».

Πράγματι και τα δύο κόμματα στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία στις δεσμεύσεις για αναίρεση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Παραδοσιακά ωστόσο απεχθάνονται το ένα το άλλο και σπάνια συνεργάζονται, ακόμη και αν η αποτυχία να το πράξουν χαρίζει τη νίκη στον κεντρώο Μακρόν.

Αυτή τη φορα ωστόσο τα κόμματα που αντιμάχονται τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν είναι πολύ ισχυρότερα στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που ενισχύει σημαντικά την προοπτική το νομοσχέδιο να περάσει.