Διεθνή

Το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει τι τρομάζει τη Δύση

Το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει τι τρομάζει τη Δύση
Το κοινό ανακοινωθέν των 32 ηγετών του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει τις πραγματικές ανησυχίες της Δύσης για τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων που επιβάλλει η στρατηγική συμμαχία Ρωσίας - Κίνας.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ χαρακτήρισαν την Τετάρτη την Κίνα «αποφασιστικό αρωγό» του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενώ εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την εμβάθυνση των σχέσεων του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Στο κοινό ανακοίνωθεν που εκδόθηκε χθες σημειώνεται πως «οι διακηρυγμένες φιλοδοξίες και οι καταναγκαστικές πολιτικές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) εξακολουθούν να προκαλούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», ενώ «η εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ και οι αλληλοενισχυόμενες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν και να αναδιαμορφώσουν τη διεθνή τάξη αποτελούν αιτία βαθιάς ανησυχίας».

«Η ΛΔΚ έχει καταστεί αποφασιστικός αρωγός του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέσω της λεγόμενης "άνευρ όρων" εταιρικής σχέσης και της ευρείας υποστήριξής της προς τη ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση. Αυτό αυξάνει την απειλή που συνιστά η Ρωσία για τους γείτονές της και για την ευρωατλαντική ασφάλεια.

»Καλούμε τη ΛΔΚ, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με ιδιαίτερη ευθύνη για την προάσπιση των σκοπών και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να σταματήσει κάθε υλική και πολιτική υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά υλικών διπλής χρήσης, όπως εξαρτήματα όπλων, εξοπλισμό και πρώτες ύλες που χρησιμεύουν στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας. Η ΛΔΚ δεν μπορεί να διευκολύνει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη στην πρόσφατη ιστορία χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα και τη φήμη της».

«Η ΛΔΚ εξακολουθεί να αποτελεί συστημική πρόκληση για την ευρωατλαντική ασφάλεια», συνεχίζουν οι 32 ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ. «Έχουμε δει συνεχείς κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και υβριδικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, που προέρχονται από τη ΛΔΚ», «ανησυχούμε για τις εξελίξεις στις διαστημικές δυνατότητες και δραστηριότητες της ΛΔΚ» και παράλληλα το Πεκίνο «συνεχίζει να επεκτείνει και να διαφοροποιεί ταχέως το πυρηνικό του οπλοστάσιο με περισσότερες κεφαλές και μεγαλύτερο αριθμό εξελιγμένων συστημάτων εκτόξευσης».

«Νομίζω ότι το μήνυμα που στέλνει το ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύνοδο κορυφής είναι πολύ ισχυρό και πολύ σαφές. Καταγγέλλουμε με σαφήνεια την ευθύνη της Κίνας όταν διευκολύνει τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

28975305_0e60a.jpg

Σχολιάζοντας τις έντονες επικρίσεις της Δύσης, η Κίνα κάλεσε σήμερα το NATO να σταματήσει να «υποκινεί σύγκρουση» μεταξύ συμμαχιών. «Το NATO οφείλει να σταματήσει να υπερβάλλει για την λεγόμενη κινεζική απειλή, να σταματήσει να υποκινεί σύγκρουση και αντιπαλότητα, και να κάνει περισσότερα για να συνεισφέρει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο ανακοινωθέν - στο οποίο καταγγέλλεται εκτενώς η ρωσική επιθετικοτήτα - δεν λείπουν και οι αναφορές στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Λευκορωσία.

«Εξαιρικό βήμα» χαρακτήρισε το κοινό ανακοινωθέν ο Danny Russel, πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ασία. «Είναι ένα σημάδι του πόσο απέτυχε η προσπάθεια του Πεκίνου να ακροβατήσει ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δυτική Ευρώπη και πόσο κενοί νοήματος ακούγονται οι ισχυρισμοί του περί ουδετερότητας», ανέφερε στον Guardian. «Οι απόπειρες της Κίνας για "διαίρει και βασίλευε" έχουν αντίθετα δημιουργήσει αξιοσημείωτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της ευρωατλαντικής συμμαχία και του Ινδου-Ειρηνικού».

Υπενθυμίζεται πως - παράλληλα με την 75η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ - Κίνα και Λευκορωσία ξεκίνησαν την Δευτέρα κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην πόλη Μπρεστ, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα. Οι ασκήσεις αποτελούν απάντηση στην «επιθετική εξωτερική πολιτική της Δύσης απέναντι στη Λευκορωσία» και στις «προκλήσεις της Ουκρανίας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Κουπριγιάνιουκ, αναπληρωτής επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων της Λευκορωσίας.