Διεθνή

Η Ουκρανία παίρνει τα πρώτα F-16: Τι σημαίνει αυτό για την πορεία του πολέμου

Η Ουκρανία παίρνει τα πρώτα F-16: Τι σημαίνει αυτό για την πορεία του πολέμου Φωτογραφία: MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ουκρανία, μετά την παραλαβή των F-16.

Τα πρώτα F-16 φτάνουν στην Ουκρανία και θα πετάξουν εντός του καλοκαιριού, ανακοίνωσαν ο Λευκός Οίκος, η Δανία και η Ολλανδία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Ντικ Σουφ και η Δανή ομόλογός του, Μέτε Φρεντέρικσεν, ανακοίνωσαν ότι είναι σε εξέλιξη η «διαδικασία μεταφοράς» των F-16 στο Κίεβο, έπειτα από μήνες εκπαίδευσης πιλότων και πολιτικών διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για τα πρώτα από τα περίπου 85 μαχητικά αεροσκάφη που έχουν υποσχεθεί στο Κίεβο οι Δυτικοί, τα οποία ελπίζει η Ουκρανία ότι θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις από τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Εδώ και τουλάχιστον 18 μήνες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεζε για την απόκτηση F-16, που θα συμπληρώσουν τον μικρό και γερασμένο στόλο των σοβιετικών αεροσκαφών που διαθέτει η ουκρανική πολεμική αεροπορία, με τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της Μόσχας. Εξαιτίας της μακράς διαδικασίας για την απόκτηση των F-16, η Ρωσία είχε τον χρόνο να προετοιμάσει τις άμυνες για να προσπαθήσει να εκμηδενίσει τον αντίκτυπο των μαχητικών αεροσκαφών, επισημαίνει το Reuters.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη στη Δανία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε ξανά την ελπίδα η αποστολή F-16 να προσεγγίσει τα 130, που είναι ο στόχος του. Η Νορβηγία και το Βέλγιο επίσης έχουν υποσχεθεί να δώσουν στο μέλλον F-16 στην Ουκρανία.

«Τα F-16 θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να ενισχυθεί η αεράμυνα της Ουκρανίας. Είμαι σίγουρος ότι θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς από τις βάναυσες ρωσικές επιθέσεις, όπως το πλήγμα αυτής της εβδομάδας στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η είδηση για την παράδοση των πρώτων F-16 προκάλεσε- όπως αναμενόταν- την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ ηγούνται μιας «πολεμικής συμμορίας», η οποία μάχεται τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η προστασία των F-16

Παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα F-16 στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, σημειώνει ο Guardian. Ιδιαίτερη σημασία έχει το πώς θα προστατεύονται όταν θα βρίσκονται στο έδαφος, σε μια περίοδο που η αεράμυνα της Ουκρανίας είναι πιεσμένη.

Αυτό το μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε πέντε ουκρανικά Su-27 μαχητικά αεροσκάφη με πυραυλική επίθεση σε αεροπορική βάση στο Μιρχορόντ. Το Κίεβο παραδέχθηκε ότι υπέστη κάποιες απώλειες, εν μέσω επικρίσεως ότι τα αεροσκάφη ήταν παρατεταγμένα στο διάδρομο, ημέρα, εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων.

Το βράδυ της Τρίτης ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως τα μέλη του NATO θα προμηθεύσει την Ουκρανία με τέσσερις συστοιχίες Patriot. Επίσης, η Ιταλία θα δώσει στο Κίεβο το σύστημα αεράμυνας Samp-t, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των αεροπορικών βάσεων από τις ρωσικές επιθέσεις.

Πώς μπορεί να επηρεάσουν τα F-16 τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα F-16 από μόνα τους δεν θα αποτελέσουν ένα σημείο καμπής στον πόλεμο, σημειώνει το Reuters.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τον συμβολισμό από τον πραγματικό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, που θα είναι χρήσιμος αλλά περιορισμένος, ιδιαίτερα στην αρχή», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Μαρκ Κάνσιαν, σύμβουλος στο Center for Strategic and International Studies.

Χρειάζονται τουλάχιστον 60 αεροσκάφη για σημαντικές επιχειρήσεις, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να «σπρώξει» τη ρωσική αεροπορία πίσω από τα σύνορά της, επεσήμανε ο Σερχέι Κούζαν, πρόεδρος της ΜΚΟ Ουκρανικό Κέντρο Ασφάλειας και Συνεργασίας.

Η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 120 F-16 για να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητές της, δήλωσε από την πλευρά της Ολεξάντρα Ουστίνοβα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξοπλισμών στην ουκρανική βουλή.

Όσο οι πιλότοι αποκτούν εμπειρία στον ουκρανικό ουρανό, τα πρώτα αεροσκάφη τουλάχιστον θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Κίεβο να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας, λένε ειδικοί.

«Θα παρέχουν κάποια αεράμυνα, πιθανόν θα βοηθήσουν επίσης στην αναχαίτιση των ιρανικών drones Shahed, και των πυραύλων cruise. Παρότι αυτός είναι ένας πολύ ακριβός τρόπος για να το κάνεις αυτό, από άποψη πυρομαχικών», σχολίασε ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής του Royal United Services Institute.

Οι πιλότοι και η συντήρηση

Η εκπαίδευση έχει κρίσιμη σημασία. «Μπορεί να έχεις πολλά γρήγορα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αν δεν έχουν αποτελεσματικά όπλα και πλήρωμα ικανό να τα χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικές τακτικές, απλά θα καταρρίπτονται σε μεγάλους αριθμούς», προειδοποίησε ο Μπρονκ.

Το χρονοδιάγραμμα της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα F-16 κυριάρχησε στις διαπραγματεύσεις για τις παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών. Το Κίεβο αναμένει ότι έως τα τέλη της χρονιάς θα έχει τουλάχιστον 20 πιλότους που θα είναι έτοιμοι να πετάξουν F-16, δήλωσε η Ουστίνοβα.

«Είναι δύσκολο να ζητάς περισσότερα αεροπλάνα όταν δεν έχεις ανθρώπους να τα πιλοτάρουν», αναγνώρισε και συμπλήρωσε ότι στην αρχή η Ουκρανία θα έχει περισσότερα F-16 από ότι εκπαιδευμένους πιλότους. «Δεν είναι ΟΚ να περιμένουμε 10 χρόνια για να εκπαιδευτούν οι πιλότοι μας», τόνισε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι πιλότοι μπορούν να εκπαιδευθούν και στην Ευρώπη. Όμως, σύμφωνα με τον Μπρονκ, οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ είναι ήδη πιεσμένες.

Μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι η συντήρηση των αεροσκαφών, συμπλήρωσε. Οι περισσότερες επισκευές και η συντήρηση θα πρέπει να γίνουν εντός της Ουκρανίας και για αυτό η χώρα θα πρέπει να βασιστεί σε ξένους συνεργάτες που γνωρίζουν τον τύπο του αεροσκάφους, πρόσθεσε.

Αεροπορικές βάσεις υπό απειλή

Η Ρωσία ήδη έχει εντατικοποιήσει τις επιθέσεις σε υποδομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση και τη χρήση των F-16, λένε κάποιοι ειδικοί.

«H Ρωσία επιτίθεται σε όλους τους διαδρόμους απογείωσης, σε πιθανές βάσεις για τα F-16, καθημερινά. Αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες», δήλωσε ο Κούζαν.

Οι στόχοι αυτοί θα γίνουν ακόμα πιο πολύτιμοι όταν θα φτάσουν τα αεροσκάφη, οι πιλότοι και οι ομάδες συντήρησης. Αυτό είναι πιθανό να αναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταστήσει αντιπυραυλική άμυνα, παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει τόσο σε τέτοια συστήματα, όσο και σε πυρομαχικά.

«Πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι διάδρομοι προσγείωσης θα προστατεύονται καλά, ενώ μη στρατιωτικοί στόχοι μπορεί να δέχονται επίθεση», επεσήμανε ο Κούζαν, σημειώνοντας ότι κάθε τέτοια βάση θα χρειαστεί τουλάχιστον από δύο συστοιχίες Patriot και NASAMS για να προστατευθεί.