Διεθνή

Η Κομισιόν «βάζει χέρι» στο προσωπικό της: Μην δέχεστε δώρα και τσάμπα εισιτήρια στο Παρίσι 2024

Η Κομισιόν «βάζει χέρι» στο προσωπικό της: Μην δέχεστε δώρα και τσάμπα εισιτήρια στο Παρίσι 2024 Φωτογραφία: epa
Μετά από μια σειρά σκανδάλων, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ προειδοποιεί το προσωπικό της να μην μπαίνει στον πειρασμό...

Μετά από μια σειρά σκανδάλων που αμαύρωσαν τη φήμη της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τους υπαλλήλους της να μην μπαίνουν στον... πειρασμό των δωρεάν εισιτήριων για μεγάλες διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024.

Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε email που εστάλη στο προσωπικό της και ήρθε σε γνώση του Politico, επισημαίνει ότι η αποδοχή δωρεάν εισιτηρίων «εγείρει ζητήματα συμμόρφωσης με την αναμενόμενη δεοντολογική συμπεριφορά των μελών και του προσωπικού ή μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τη φήμη της Επιτροπής και τα ενδιαφερόμενα άτομα».

Η Κομισιόν απαγορεύει επίσης στους υπαλλήλους της να δέχονται δωρεάν εισιτήρια και για άλλες μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Euro 2024 και ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision.

«Ο κίνδυνος για τη φήμη από την αποδοχή ενός εισιτηρίου είναι υψηλός όταν το ευρύ κοινό δυσκολεύεται να αποκτήσει εισιτήρια», ανέφερε το email που εστάλη αρχές Ιουλίου.

Οι ίδιοι οι επίτροποι - οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπεται να δέχονται δώρα αξίας έως 150 ευρώ - θα πρέπει «κανονικά» να αρνούνται τα εισιτήρια ακόμη και αν η αξία τους είναι κάτω από αυτό το όριο, ενώ οι υπάλληλοι θα πρέπει να αρνούνται τα εισιτήρια ακόμη και αν η αξία τους είναι κάτω από  50 ευρώ, που είναι το όριο για δώρα, ανέφερε το ηλεκτρονικό μήνυμα.

Για τους αθλητικούς επιτρόπους που ψάχνουν «παραθυράκι», το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανέφερε ότι τα δωρεάν εισιτήρια μπορεί να γίνουν δεκτά «κατ' εξαίρεση» εάν εκπροσωπούν επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια εκδήλωση ή εάν το εισιτήριο θεωρηθεί ότι έχει «διπλωματική και ευγενική χρήση», για παράδειγμα εάν προσφερθεί από την κυβέρνηση μιας χώρας της ΕΕ.

Ωστόσο, όσοι εργάζονται σε χαμηλότερα πόστα, δεν είναι τόσο τυχεροί. Η παρουσία μελών του υπουργικού συμβουλίου των επιτρόπων ή άλλων υπαλλήλων «συνήθως δεν δικαιολογείται σε τέτοιες αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις», αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα.

Σκάνδαλα

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην γενικός διευθυντής του τμήματος Μεταφορών της Κομισιόν, Χένρικ Χολολέι, παραιτήθηκε πέρυσι έπειτα από δημοσίευμα του Poltiico, σύμφωνα με το οποίο ο αξιωματούχος δέχθηκε να κάνει δωρεάν πτήσεις με την Qatar Airways, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία με το Κατάρ.

Την ίδια χρονιά, το POLITICO ανέφερε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ Ζοζέπ Μπορέλ, ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρχεϊ και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, δέχθηκαν δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία σε ταξίδια εργασίας από κυβερνήσεις τρίτων χωρών, όπως το Κατάρ, το Μαρόκο, το Ισραήλ και η Ιορδανία.

Όλοι δήλωσαν ότι οι προσφορές διαμονής ήταν σύμφωνες με τον κώδικα δεοντολογίας της Επιτροπής.