Διεθνή

Ο Μασκ αρνείται ότι δίνει 45 εκατ. δολάρια τον μήνα στην καμπάνια του Τραμπ

Ο Μασκ αρνείται ότι δίνει 45 εκατ. δολάρια τον μήνα στην καμπάνια του Τραμπ Φωτογραφία: EPA
Ωστόσο έχει δημιουργήσει μία σούπερ επιτροπή που μπορεί να συγκεντρώσει απεριόριστο ποσό χρημάτων από χορηγίες για μία προεκλογική καμπάνια.

Ο Έλον Μασκ διέψευσε δημοσιεύματα που τον θέλουν να δωρίζει 45 εκατ. δολάρια τον μήνα προκειμένου να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ αν και έχε δημιουργήσει μία νέα σούπερ επιτροπή πολιτικής δράσης, την America PAC (Political Action Committees), για να χρηματοδοτεί τον εκπρόσωπο του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σε συνέντευξή του στον συντηρητικό σχολιαστή Jordan Peterson, τη Δευτέρα, ο Μασκ ρωτήθηκε αν είναι χορηγός ενός σημαντικού ποσού για την καμπάνια του Τραμπ. Ο δισεκατομμυριούχος, που έχει επικρίνει στο παρελθόν τον πρώην πρόεδρο, έσπευσε να διορθώσει τα όσα μεταδίδουν τα Μέσα. «Αυτό που αναφέρουν τα Μέσα δεν είναι αλήθεια. Δεν δωρίζω 45 εκατ. δολάρια τον μήνα στον Τραμπ» είπε.

Πρώτη η Wall Street Journal είχε μεταδώσει την είδηση, επικαλούμενη πηγές που είναι γνώστες του θέματος. Το Μέσο δεν έχει ακόμα αντιδράσει και δεν έχει προχωρήσει σε διόρθωση του άρθρου του. Ο Μασκ σημείωσε ότι έχει δημιουργήσει την επιτροπή που φέρει την επωνυμία America PAC, για να στηρίξει τον Τραμπ.
Μία τέτοια επιτροπή μπορεί να συγκεντρώσει απεριόριστο ποσό χρημάτων για τα έξοδα μιας καμπάνιας, όπως είναι οι διαφημίσεις ή οι καθημερινές της δραστηριότητες.

Αυτές οι σούπερ επιτροπές έχουν οριστεί με απόφαση του 2010. Σε μία κοινή επιτροπή οι χορηγοί έχουν όριο τα 5.000 δολ. τον χρόνο. Αρκετοί επικεφαλής κολοσσών της τεχνολογίας έχουν δωρίσει χρήματα στην America PAC, ανάμεσά τους και Ken Howery της Paypal.

Η America PAC με βάση το Όστιν, «δεν είναι ένα είδος υπερκομματικού οργανισμού» είπε ο Μακσκ. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι μέλος του MAGA, Make America Great Again, του σλόγκαν του Τραμπ, αλλά επισήμανε ότι οι αρχές του είναι πιο κοντά στο σλόγκαν MAG, δηλαδή Make America Greater.

Ο Μασκ σημείωσε ακόμα ότι ο Τραμπ επέδειξε μοναδικό θάρος μετά την απόπειρα δολοφονονίας εναντίον του στις 13 Ιουλίου και ότι η δύναμη βοηθάει στο να φοβίσει κάποιος τους εχθρούς των ΗΠΑ. Ο Μασκ μίλησε και για τις βασικές αξίες που κάνουν την Αμερική σπουδαία, τις οποίες θεωρεί πως διαθέτει το ρεπουμπλικανικό κόμμα περισσότερο από τους Δημοκρατικούς.

«Μία από αυτές τις αξίες είναι η αξιοκρατία, όση περισσότερη γίνεται» είπε ο Μασκ και πρόσθεσε πως στις αξίες της PAC είναι η ελευθερία, ειδικά δε, όπως είπε όση περισσότερη ελευθερία από την κυβερνητική παρέμβαση. «Το χέρι της κυβέρνησης γίνεται πιο βαρύ κάθε χρόνο και αν δεν θέσουμε κάποιους κανόνες και περιορισμούς, στο τέλος τα πάντα θα γίνουν παράνομα» πρόσθεσε ο Μασκ.

Όταν ο Peterson πίεσε τον Μασκ να του απαντήσει γιατί άλλαξε υπέρ του Τραμπ, ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν γίνει το κόμμα της λογοκρισίας. Ο Μασκ επέκρινε και την μήνυση που ασκήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τη διοίκηση Μπάιντεν, κατά της εταιρείας του της SpaceX, πέρυσι, όταν εκέινος αποθάρρυνε μετανάστες και αιτούντες άσυλο να υποβάλλουν αίτηση για να εργαστούν στην εταιρεία του Δικαστική απόφαση στη συνέχεια μπλόκαρε την υπόθεση.