Διεθνή

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Βρέθηκαν εκρηκτικά στο σπίτι και το αυτοκίνητο τού δράστη

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Βρέθηκαν εκρηκτικά στο σπίτι και το αυτοκίνητο τού δράστη Φωτογραφία: epa
Νόμιμα αγορασμένο το όπλο που στόχευσε τον Ντόναλντ Τραμπ

Υλικά κατασκευής βόμβας εντοπίστηκαν στο σπίτι του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στο Associated Press.

Υλικά κατασκευής βόμβας φέρεται να βρέθηκαν και στο αυτοκίνητο του δράστη κοντά στον χώρο της συγκέντρωσης.

trump 6d82b

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν επίσης στο Associated Press ότι πιστεύουν πως το όπλο που χρησιμοποίησε ο 20χρονος δράστης αγοράστηκε νόμιμα από τον πατέρα του πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.

Η εφαρμογή Discord βρήκε έναν λογαριασμό του δράστη

Η εφαρμογή ανταλλαγής φωνητικών μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων Discord εντόπισε έναν λογαριασμό που φαίνεται ότι συνδέεται με τον ύποπτο, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Στην ανακοίνωση που εστάλη στο πρακτορείο Reuters η Discord αναφέρει ότι ο λογαριασμός αυτός «χρησιμοποιείτο σπανίως» και «δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκε για τον σχεδιασμό» της επίθεσης ή για πολιτικές συζητήσεις.

Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ύποπτος δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε από τη Μυστική Αστυνομία, δευτερόλεπτα μετά από την κίνηση του να πυροβολήσει κατά της εξέδρας, από την οποία μιλούσε ο Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Το FBI ανακοίνωσε ότι εργάζεται προκειμένου να προσδιοριστεί το κίνητρο της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε έναν από τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση του Τραμπ, ενώ δύο άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

{https://x.com/ciudadfutura/status/1812422055448494245}

Τα πολιτειακά αρχεία των ψηφοφόρων δείχνουν ότι ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ψήφιζε.

Ο Κρουκς ζούσε περίπου σε απόσταση μιας ώρας από το σημείο που έγινε η επίθεση στο Μπάτλερ.

Όταν ο Κρουκς ήταν 17 ετών έκανε μία δωρεά 15 δολαρίων στην επιτροπή πολιτικής δράσης ActBlue που συγκεντρώνει χρήματα για πολιτικούς αριστερής απόκλισης, αλλά και Δημοκρατικούς πολιτικούς, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής του 2021. Η δωρεά έγινε υπέρ της εθνικής πολιτικής οργάνωσης Progressive Turnout Project, που δραστηριοποιείται προκειμένου να κινητοποιηθούν οι Δημοκρατικοί και να ψηφίσουν. Οι δύο πολιτικοί φορείς δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Ο πατέρας του Κρουκς, ο 53χρονος Μάθιου Κρουκς δήλωσε στο CNN ότι προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη.