Διεθνή

Δικαστής απέρριψε την υπόθεση κατά του Τραμπ για την παρακράτηση απόρρητων εγγράφων

Δικαστής απέρριψε την υπόθεση κατά του Τραμπ για την παρακράτηση απόρρητων εγγράφων Φωτογραφία: EPA/DAVID MAXWELL
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία τεράστια νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Δικαστής στη Φλόριντα απέρριψε την υπόθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Λίγες μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του, η δικαστής απέρριψε σήμερα την υπόθεση, κρίνοντας παράνομο τον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία τεράστια νίκη για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιο για την ηγεσία του Λευκού Οίκου.

Με την απόφασή της, η διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ δικαστής Αϊλίν Κάνον, έκρινε θετικά υπέρ του αιτήματος των συνηγόρων του και ακύρωσε την υπόθεση που επρόκειτο να εκδικαστεί στη Φλόριντα. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η απόρριψη της υπόθεσης αυτής είναι «το πρώτο βήμα» και ότι πολύ σύντομα θα πρέπει απορριφθούν και οι άλλες κατηγορίες σε βάρος του.

trump_3a1a7.jpg

Ο Τραμπ είχε δηλώσει αθώος για πολλές κατηγορίες στην υπόθεση σχετικά με τον χειρισμό των απόρρητων εγγράφων. Ανάμεσά τους και η εσκεμμένης διατήρησης πληροφοριών εθνικής άμυνας. Υπενθυμίζεται ότι στο θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο εντοπίστηκαν σε έφοδο του FBI απόρρητα αρχεία ακόμα και σε μπάνιο και αποθήκη.

«Το Δικαστήριο είναι πεπεισμένο ότι η δίωξη αυτής της δράσης από τον Ειδικό Εισαγγελέα Σμιθ παραβιάζει δύο δομικούς ακρογωνιαίους λίθους του συνταγματικού μας συστήματος - τον ρόλο του Κογκρέσου στον διορισμό συνταγματικών αξιωματούχων και τον ρόλο του Κογκρέσου στην έγκριση των δαπανών με νόμο», κατέληξε η δικαστής σε μία απόφαση 93 σελίδων.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να λάβει και επίσημα το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στο συνέδριο του κόμματος αυτήν την εβδομάδα, είχε κατηγορηθεί, μαζί με δύο βοηθούς του ότι παρακράτησε τα συγκεκριμένα έγγραφα στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας. Την ίδια ώρα τα αμερικανικά Μέσα μεταδίδουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται σήμερα να κάνει την επιλογή του αντιπροέδρου του.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο Μιλγουόκι για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών (RNC), όπου θα ανακοινωθεί επίσημα ως υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος αργότερα αυτή την εβδομάδα.

trump-eggrafa1_52518.jpg

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε ότι υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια παρακρατώντας μετά τη λήξη της θητείας του τα έγγραφα αυτά, μεταξύ των οποίων ήταν στρατιωτικά σχέδια και πληροφορίες για τα πυρηνικά όπλα. Όφειλε ωστόσο, να τα παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία, όπως ορίζει ο νόμος.

Ένας άλλος νόμος περί κατασκοπείας απαγορεύει τη φύλαξη κρατικών μυστικών σε μη εγκεκριμένους και μη ασφαλείς χώρους. Ο Τραμπ κατηγορήθηκε επίσης ότι επιχείρησε να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία. Για κάποιες από αυτές τις κατηγορίες η ποινή που μπορεί να επιβληθεί ανέρχεται σε 10 χρόνια κάθειρξη. Η δικαστής είχε ήδη αναβάλει επ’ αόριστον τη δίκη του Τραμπ, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 20 Μαΐου.

trump-eggrafa2_9f92d.jpg

 

Το σκεπτικό της απόφασης υπέρ Τραμπ

Το σκεπτικό της απόφασής της αναφέρει ότι ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, επικεφαλής της κατηγορούσας αρχής, διορίστηκε παράνομα σε αυτή τη θέση και δεν είχε την εξουσία να φέρει την υπόθεση ενώπιον των δικαστηρίων. Ωστόσο, ενδέχεται η εισαγγελία να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Σε άλλες περιπτώσεις τα δικαστήρια έχουν επικυρώσει κατ’ επανάληψη τη δυνατότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης να διορίζει ειδικούς εισαγγελείς για να χειριστούν ορισμένες πολιτικά ευαίσθητες έρευνες.

Ο Τζακ Σμιθ διορίστηκε το 2022 από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ και οι δικηγόροι του Τραμπ υποστήριζαν ότι παραβιάστηκε το Σύνταγμα επειδή η θέση αυτή δεν δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο και δεν επικυρώθηκε από τη Γερουσία. Σημειώνεται ότι ο Σμιθ έχει παραπέμψει τον Τραμπ και σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση η νομική ομάδα του πρώην προέδρου δεν έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα του διορισμού του.