Διεθνή

Το TikTok «φταίει» για τις ελλείψεις αγγουριών στην Ισλανδία

Το TikTok «φταίει» για τις ελλείψεις αγγουριών στην Ισλανδία Φωτογραφία: UNSPLASH
Υπερδιπλασιάστηκε η ζήτηση για αγγούρια στην Ισλανδία.

Για όλα φταίει το ΤikΤok. Σούπερ μάρκετ στην Ισλανδία έχουν ξεμείνει από αγγούρια από τη στιγμή που ένα βίντεο στο Tiktok τα έκανε ανάρπαστα στους χρήστες.

Η ζήτηση για αγγούρια στην Ισλανδία είναι χωρίς προηγούμενο και οι προμηθευτές αναζητούν λύσεις και γρήγορα για να ικανοποιήσουν τους καταναλωτές. Η μανία αυτή ξεκίνησε από τα social media, όταν οι influencers στην Ισλανδία ξεκίνησαν να αναρτούν μία συνταγή για σαλάτα με κομμένα αγγούρια, σησαμέλαιο, σκόρδο, ξύδι από ρύζι και λάδι τσίλι.

Η συνταγή έκανε τέτοια επιτυχία που οι παραγωγοί στην Ισλανδία αδυνατούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις ανάγκες για αγγούρια, είπε η Εταιρεία Πωλήσεων Οπωροκηπευτικών. Αν και μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η Hagkaup αμφισβητεί την σύνδεση μεταξύ ΤikTok και ζήτησης, είπε στο BBC, ότι οι πωλήσεις των αγγουριών έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Η διευθύντρια μάρκετινγκ του SFG είπε ότι οι αγρότες της περιοχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών αλλά ελπίζει ότι οι προμήθειες θα επανέλθουν στα νορμάλ επίπεδα, στο άμεσο διάστημα. Η Kristín Linda Sveinsdóttir είπε στο BBC ότι η εν λόγω συνταγή έχει αποδειχθεί όντως ότι είναι πολύ δημοφιλής ενώ εκτός από τα αγγούρια έχουν αυξηθεί και οι πωλήσεις στα υπόλοιπα υλικά.

Η τάση αυτή που έγινε viral έχει τις ρίζες της στον Καναδά, όπου ο TikToker Logan Moffitt. «Κάποιες φορές ίσως χρειάζεται να φας ένα ολόκληρο αγγούρι» είναι η ατάκα του σε κάθε συνταγή που μοιράζεται στο TikTok. O Moffitt έχει πάνω από 5,5 εκατ. ακολούθους και από τον Ιούλιο αναρτά σχεδόν καθημερινά συνταγές με αγγούρια. Στην επίμαχη συνταγή που ξετρέλανε τους Ισλανδούς, ο Moffitt συνήθως προσθέτει τυρί κρέμα, αβοκάντο και καπνιστό σολωμό.

Εκπρόσωπος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Hagkaup ειπε στο BBC, ωστόσο ότι οι ελλείψεις σε αγγούρια ανεξάρτητα από το TikTok είναι κάτι συνηθισμένο αυτή την εποχή στην Ισλανδία. Η αιτία σύμφωνα με αρκετούς φορείς είναι ότι κάποιοι παραγωγοί αγγουριών αυτή την εποχή, αντικαθιστούν τη σοδιά τους και οι καρποί δεν έχουν αποδώσει ακόμα αρκετά. Παράλληλα, πίεση στην προμήθεια ασκεί και η επιστροφή των παιδιών από τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Τα πάντα συμβαίνουν παράλληλα» παρατήρησε η κ. Sveinsdóttir αλλά πρόσθεσε ότι η τάση στα social media παραμένει από τους βασικούς παράγοντες. Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί στην Ισλανδία, με πληθυσμό 393.600 άτομα, παράγουν περίπου 6 εκατ. αγγούρια ενώ είναι πολύ υπερήφανοι για την παραγωγή τους σε μία χώρα που συχνά έχει ακραίες καιρικές συνθήκες.