Διεθνή

Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ

Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ Φωτογραφία: epa
Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Chris Krebs δήλωσε ότι η παραπληροφόρηση είναι πιθανό να γεμίσει το κενό τη πληροφόρησης. Μέχρι στιγμής, επιβεβαιώνεται...

Καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να χωνέψουν ό,τι συνέβη στην προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ, όπου ο Τόμας Κρουκς προσπάθησε να τον σκοτώσει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται όλο και πιο έντονη η αντιπαράθεση γύρω από θεωρίες συνωμοσίας περί «σκηνοθετημένης» επίθεσης.

Το FBI επιβεβαίωσε ότι ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, πυροβόλησε τον Τραμπ από την οροφή ενός κοντινού κτιρίου με ένα τουφέκι τύπου AR που είχε αγοράσει νόμιμα ο πατέρας του. Τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη, ο οποίος σύμφωνα με το FBI φαίνεται πως έδρασε μόνος του. Μια σφαίρα πέρασε ξυστά από τον Ντόναλντ Τραμπ, τραυματίζοντάς τον στο αυτό, ενώ ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Ωστόσο, τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμη, όπως ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη, αφήνουν χώρο στην παραπληροφόρηση.

«Είναι μια εύφλεκτη στιγμή», δήλωσε στο CBS News η Nora Benavidez, ειδικός στην παραπληροφόρηση και δικηγόρος για την ελευθερία του λόγου. «Αυτό το Σαββατοκύριακο πήραμε μια γεύση από χειραγωγημένες τακτικές και εκστρατείες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου».

biden ae5d0

Ο Μπάιντεν και το... βαθύ κράτος

Ψευδείς ισχυρισμοί ότι η απόπειρα δολοφονίας διατάχθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ή άλλα μέλη του «βαθέος κράτους» κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Κόλινς έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο X ότι «ο Τζο Μπάιντεν έδωσε τη διαταγή». Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων επισήμανε την πρόσφατη φράση του Μπάιντεν «ήρθε η ώρα να βάλουμε τον Τραμπ στο στόχαστρο». Η φράση αυτή ειπώθηκε κατά τη διάρκεια ιδιωτικής τηλεφωνικής συνδιάλεξης του Μπάιντεν με δωρητές, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος τους προέτρεψε να στρέψουν την προσοχή τους μακριά από το ντιμπέιτ και προς τον Τραμπ.

{https://x.com/MikeCollinsGA/status/1812257581655531669}

Οπως αναφέρει το CBCnews, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι «ειλικρινά ευγνώμων» που ο Τραμπ αναρρώνει. Την Κυριακή, διέταξε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

«Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι αρρωστημένο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενώσουμε αυτή τη χώρα. Δεν μπορείτε να επιτρέψετε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορούμε να είμαστε έτσι. Δεν μπορούμε να το συγχωρούμε αυτό».

Οι νέες θεωρίες συνωμοσίας

Ο συνωμοσιολόγος Alex Jones προώθησε στο X τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι η επίθεση ήταν μια απόπειρα δολοφονίας από το «βαθύ κράτος» και ένα «αποτυχημένο πραξικόπημα». Η θεωρία συνωμοσίας ενισχύθηκε στα κανάλια των Proud Boys, σύμφωνα με μια στοιχεία που συνέλεξε η Advance Democracy, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα.

Πολλοί μοιράστηκαν μηνύματα με τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι σύμφωνα με προτεινόμενο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών οι καταδικασμένοι κακοποιοί - όπως ο Τραμπ - δεν θα έχουν δικαίωμα προστασίας από τη Μυστική Υπηρεσία, «απόδειξη ότι η απόπειρα δολοφονίας ήταν σχεδιασμένη».

Αλλοι χρήστες τροφοδοτούν το διαδίκτυο με ψευδείς ισχυρισμούς ότι η Μυστική Υπηρεσία επέτρεψε σκόπιμα τους πυροβολισμούς ή απέφυγε την προστασία του Τραμπ.

Ένας ανώνυμος χρήστης στο φόρουμ 4chan, γνωστό για τα τρολ και την παραπληροφόρηση, ισχυρίστηκε ότι έλαβε εντολή από τον επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας να μην πυροβολήσει τον επίδοξο δολοφόνο. Ο ισχυρισμός αυτός, που δεν αποδεικνύεται, κυκλοφόρησε στη συνέχεια σε πιο mainstream φόρουμ.

Οι ομάδες ελεύθερων σκοπευτών της Μυστικής Υπηρεσίας όντως πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη λίγα λεπτά αφότου πυροβόλησε.

Βίντεο και φωτογραφίες προωθήθηκαν με στόχο να βγάλουν τις γυναίκες πράκτορες «ανίκανες». Μια φωτογραφία μιας γυναίκας πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας πίσω από τον Τραμπ χρησιμοποιήθηκε με τον ισχυρισμό ότι επέλεξε να «κουρνιάσει πίσω» από τον πρώην πρόεδρο αντί να «πάρει τη σφαίρα αντί γι' αυτόν», ωστόσο επαληθευμένες φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν ότι η πράκτορας ήταν μέλος μιας ομάδας που περιέβαλε τον Τραμπ κατά την αποχώρησή του από την σκηνή.

Ο Έλον Μασκ έγραψε στο X ότι η «ακραία ανικανότητα» ή η «σκόπιμη» ενέργεια των μυστικών υπηρεσιών επέτρεψε στον δράστη να ανέβει στην οροφή όπου πυροβόλησε εναντίον του Τραμπ, μια ανάρτηση που προβλήθηκε πάνω από 90 εκατομμύρια φορές.

Η υψωμένη γροθιά

Τόσο λογαριασμοί της δεξιάς με μεγάλη απήχηση όσο και μεμονωμένοι χρήστες προώθησαν τον ισχυρισμό ότι η Μυστική Υπηρεσία είναι μέρος μιας συνωμοσίας για να απαλλαγούν από τον πρώην πρόεδρο.

Αλλες αναρτήσεις ισχυρίζονται - αβάσιμα - ότι οι πυροβολισμοί ήταν «σκηνοθετημένοι» για να ωφεληθεί πολιτικά ο Τραμπ.
Καθώς τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας απομάκρυναν από τη σκηνή του συμβάντος τον Τραμπ, εκείνος έκανε μια παύση για να σηκώσει τη γροθιά του στον αέρα.

Τροποποιημένη φωτογραφία που κοινοποιήθηκε ευρέως δείχνει τον Τραμπ με υψωμένη τη γροθιά να χαμογελάει, με τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μιλούν για «στημένο» γεγονός. Άλλες τροποποιημένες φωτογραφίες έδειχναν και τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας να χαμογελούν.

Οι θεωρίες δεν προωθήκαν μόνο από διαδικτυακά τρολς. Κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του δωρητή των Δημοκρατικών και ιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman, έγραψε σε μέιλ προς τους δημοσιογράφους την επομένη της επίθεσης ότι οι πυροβολισμοί «ενθαρρύνθηκαν και ίσως ακόμη και να σκηνοθετήθηκαν». Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά του.

Η... μυστήρια γυναίκα πίσω από τον Τραμπ

Μία συνωμοσία που διακινήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο αφορούσε μια γυναίκα που βρισκόταν πίσω από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, όταν ο δράστης άνοιξε πυρ από απόσταση 140 μέτρων.

Ο (ψύχραιμος) τρόπος αντίδρασης της γυναίκας τη στιγμή που η σφαίρα περνά ξυστά δίπλα από τον Τραμπ, έκανε πολλούς χρήστες στα social media να αναρωτηθούν ποια είναι και αν αντέδρασε έτσι γιατί... ήξερε τι θα συμβεί.

Οπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο, στο πρώτο πλάνο φαίνεται η γυναίκα που φοράει μαύρο καπέλο και γυαλιά ηλίου να κατεβαίνει ένα σκαλοπάτι πιο χαμηλά. Ακολουθεί πυροβολισμός, με το πλήθος να ουρλιάζει. Στο επόμενο πλάνο, η γυναίκα ψύχραιμη έχει πιάσει το κινητό της και καταγράφει ό,τι συμβαίνει γύρω της.

{https://x.com/Osint613/status/1812757519640486116}

Ο antifa... YouTuber

Οι χρήστες κατηγόρησαν έναν «εξέχοντα ακτιβιστή της Antifa», τον Μαρκ Βάιολετς, αν και οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν αναγνωρίσει ακόμη τον δράστη ούτε είχαν δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για το ιστορικό του μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Μάλιστα, οι εν λόγω χρήστες ισχυρίστηκαν ότι η «ταυτοποίηση» είχε προέλθει από το αστυνομικό τμήμα του Μπάτλερ της Πνεσιλβάνια.

Οι αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν από επαληθευμένους λογαριασμούς στο X. Ένας δημοφιλής επαληθευμένος λογαριασμός, ο Wall Street Silver, ο οποίος είναι γνωστό ότι παραπληροφορεί, δημοσίευσε τον ισχυρισμό σε 1,3 εκατομμύρια χρήστες και αργότερα τον διέγραψε χωρίς εξήγηση. Ρωσικοί λογαριασμοί προπαγάνδας, τα κανάλια MAGA και Proud Boy στο Telegram, διέδωσαν επίσης τον ισχυρισμό.

tru a064a

Το πρόσωπο της φωτογραφίας που συνόδευε τις επίμαχες αναρτήσεις είναι στην πραγματικότητα ο Μάρκο Βιόλι, ένας Ιταλός YouTuber που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

Ο λογαριασμός του γέμισε με μηνύματα μίσους, καθώς τον κατηγορούσαν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Ο Βιόλι στη συνέχεια έκανε τον λογαριασμό του ιδιωτικό και έγραψε στο Instagram ότι επρόκειτο για fake news και ότι δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό.

Επιπλέον, λογαριασμοί στο X με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, γνωστούς για διάδοση ψευδούς περιεχομένου του QAnon, συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές αναρτώντας ονόματα υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών που όπως είπαν «πιθανώς συνέπραξαν» με τη CIA αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας.

Η παραπληροφόρηση γεμίζει το κενό

Ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Chris Krebs δήλωσε ότι η παραπληροφόρηση είναι πιθανό να γεμίσει το κενό τη πληροφόρησης.

«Οφείλουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, να ενεργήσουν υπεύθυνα και να παρέμβουν ανάλογα με τις ανάγκες, σύμφωνα με τους όρους παροχής υπηρεσιών, για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα ξεφύγει περαιτέρω από τον έλεγχο», δήλωσε ο Krebs στη Margaret Brennan στην εκπομπή "Face the Nation".

Με πληροφορίες από CBSnews