Διεθνή

Θεωρίες συνωμοσίας για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: Η... CIA από πίσω

Θεωρίες συνωμοσίας για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: Η... CIA από πίσω Φωτογραφία: epa
Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ ανθίζουν στο διαδίκτυο

Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί γνώρισαν έκρηξη στο διαδίκτυο το Σάββατο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια.

Οπως συμβαίνει συνήθως, οι θεωρίες αυτές συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο X, οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό κέρδισαν έδαφος μόλις λίγα λεπτά μετά το συμβάν, σύμφωνα με το NBC.

{https://www.youtube.com/watch?v=QLUj6alV4a4}

«Σκηνοθετημένο»

Καθώς το βίντεο από τη στιγμή του πυροβολισμού κατά του Τραμπ έκανε την εμφάνισή του στην πλατφόρμα, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές, το hashtag «σκηνοθετημένο» σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση, αμέσως μετά το #Trump, με πάνω από 228.000 αναρτήσεις.

Μέσα σε μόλις μία ώρα, πολλές αναρτήσεις στο X υποστήριζαν ότι ο προφανής πυροβολισμός ήταν σκηνοθετημένος, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Ανάλογες αναρτήσεις έγιναν και στο Instagram, ωστόσο εκεί οι θεωρίες συνωμοσίας είχαν μικρότερη απήχηση.

To #Antifa έγινε επίσης κορυφαία τάση στο X μετά από αναρτήσεις που έδειχναν εσφαλμένα έναν άνδρα να είναι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας.

Οι χρήστες κατηγόρησαν έναν «εξέχοντα ακτιβιστή της Antifa», τον Μαρκ Βάιολετς, αν και οι αστυνομικές αρχές δεν είχαν αναγνωρίσει ακόμη τον δράστη ούτε είχαν δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για το ιστορικό του μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Μάλιστα, οι εν λόγω χρήστες ισχυρίστηκαν ότι η «ταυτοποίηση» είχε προέλθει από το αστυνομικό τμήμα του Μπάτλερ της Πνεσιλβάνια.

Οι αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν από επαληθευμένους λογαριασμούς στο X. Ένας δημοφιλής επαληθευμένος λογαριασμός, ο Wall Street Silver, ο οποίος είναι γνωστό ότι παραπληροφορεί, δημοσίευσε τον ισχυρισμό σε 1,3 εκατομμύρια χρήστες και αργότερα τον διέγραψε χωρίς εξήγηση. Ρωσικοί λογαριασμοί προπαγάνδας, τα κανάλια MAGA και Proud Boy στο Telegram, διέδωσαν επίσης τον ισχυρισμό.

Το πρόσωπο της φωτογραφίας που συνόδευε τις επίμαχες αναρτήσεις είναι στην πραγματικότητα ο Μάρκο Βιόλι, ένας Ιταλός YouTuber που ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

Ο λογαριασμός του γέμισε με μηνύματα μίσους, καθώς τον κατηγορούσαν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ. Ο Βιόλι στη συνέχεια έκανε τον λογαριασμό του ιδιωτικό και έγραψε στο Instagram ότι επρόκειτο για fake news και ότι δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό.

Επιπλέον, λογαριασμοί στο X με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, γνωστούς για διάδοση ψευδούς περιεχομένου του QAnon, συγκέντρωσαν εκατομμύρια προβολές αναρτώντας ονόματα υψηλόβαθμων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών που όπως είπαν «πιθανώς συνέπραξαν» με τη CIA αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν καμία πτυχή αυτού του ισχυρισμού.

NETWORK