Διεθνή

Τζει Ντι Βανς: Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ αποκάλεσε τη Βρετανία «ισλαμικό κράτος»

Τζει Ντι Βανς: Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ αποκάλεσε τη Βρετανία «ισλαμικό κράτος» Φωτογραφία: EPA/ ALLISON DINNER
Αντιδράσεις από τη Βρετανία για το σχόλιο του Τζέι Ντι Βανς.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στην Βρετανία επέκριναν τα σχόλια του αντιπροέδρου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η Βρετανία είναι ισλαμικό κράτος. Ο Τζέι Ντι Βανς, που έλαβε το «χρίσμα» τη Δευτέρα από τον Τραμπ για την υποψηφιότητά του ως αντιπρόεδρός του, χαρακτήρισε τη Βρετανία ως «το πρώτο ισλαμικό κράτος με πυρηνικά όπλα». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Εργατικών, Angela Rayner, δήλωσε στο ITV ότι δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό.

«Είμαι πολύ περήφανη για την επιτυχία των Εργατικών στις πρόσφατες εκλογές. Νομίζω ότι έχει πει αρκετά πράγματα και στο παρελθόν» είπε για τον Τζέι Ντι Βανς.

Ο Βανς, λίγες μέρες πριν λάβει τον τίτλο του αντιπροέδρου του Τραμπ, είπε σε ένα Εθνικό Συνέδριο πως «Μιλούσα με έναν φίλο πρόσφατα και λέγαμε για το πώς ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στον κόσμο, φυσικά, είναι η διάδοση των πυρηνικών όπλων, αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενδιαφέρεται γι' αυτό. Και έλεγα για το ποιο είναι πραγματικά το πρώτο ισλαμικό κράτος στον κόσμο, που θα πάρει ένα πυρηνικό όπλο και είπαμε πως ίσως είναι το Ιράν, ίσως το Πακιστάν ήδη είναι κατά μμία έννοια αλλά τελικά αποφασίσαμε ότι ίσως στην πραγματικότητα να είναι η Βρετανία, από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση των Εργατικών».

Αξιωματούχοι των Εργατικών επέκριναν τον χαρακτηρισμό και είπαν ότι δεν ήξεραν τι πραγματικά εννοούσε ο Βανς. Ο Βανς έχει επικρίνει στο παρελθόν και τον ίδιο τον Τραμπ αποκαλώντας τον Ναζί.