Διεθνή

Ένοχος για δωροδοκία ο Μπομπ Μενέντεζ

Ένοχος για δωροδοκία ο Μπομπ Μενέντεζ Φωτογραφία: EPA
Ο Μενέντεζ καταδικάστηκε και για τις 16 ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο για διαφθορά και δωροδοκία, μία απόφαση που εδραιώνει την πολιτική του πτώση.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής καταδικάστηκε και για τις 16 ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε σε δίκη για διαφθορά από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.
Η απόφαση αυτή ολοκληρώνει τη δραματική πτώση του άλλοτε ισχυρού Δημοκρατικού γερουσιαστή του Νιού Τζέρσεϊ.

Το δικαστήριο χρειάστηκε πάνω από 12 ώρες σε διάστημα τριών ημερών πριν καταλήξει σε ετυμηγορία. Η δίκη του Μενέντεζ διήρκεσε εννέα εβδομάδες. Ο 70χρονος γερουσιαστής είχε δηλώσει αθώος για τις κατηγορίες. Αυτές αφορούσαν σε δωροδοκία, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης ενώ ο Μενέντεζ κατηγορείτο ότι δρούσε σαν ξένος πράκτορας.

Η δίκη επικεντρώθηκε σε αυτό που οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αποκάλεσαν πολλά αλληλοκαλυπτόμενα σχέδια δωροδοκίας, στα οποία ο Μενέντεζ και η σύζυγός του Ναντίν δέχτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, ράβδους χρυσού, αυτοκίνητα και πληρωμές στεγαστικών δανείων από τρεις επιχειρηματίες που ήθελαν τη βοήθειά του. Σε αντάλλαγμα για τις δωροδοκίες, ο Μενέντεζ βοήθησε ώστε δισεκατομμύρια δολάρια να κατευθυνθούν σε αμερικανική βοήθεια στην Αίγυπτο, όπου ένας από τους επιχειρηματίες, ο Γουελ Χάνα, είχε δεσμούς με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Μενέντεζ κατηγορήθηκε επίσης ότι προσπάθησε να επηρεάσει τις έρευνες που αφορούσαν δύο άλλους επιχειρηματίες, τον Φρεντ Ντάιμπες και τον Χοσέ Ουρίμπε. Οι Χάνα και Ντάιμπες ήταν συν-κατηγορούμενοι στη δίκη του γερουσιαστή και επίσης καταδικάστηκαν για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπισαν.  Ο Ουρίμπε ομολόγησε την ενοχή του και κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν κατηγορίες για διαφθορά, όμως η υπόθεση έληξε με κακοδικία το 2017 στο Νιου Τζέρσεϊ. Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, όταν κατηγορήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά αντιστάθηκε στις εκκλήσεις των συναδέλφων των Δημοκρατικών να παραιτηθεί. Είναι υποψήφιος ως ανεξάρτητος για επανεκλογή στην έδρα του τον Νοέμβριο, αλλά θεωρείται ‘ότι απέχει πολύ από τη νίκη.

Ευθύνες στη σύζυγο του Μενέντεζ

Κατά τη διάρκεια της δίκης, παραδόθηκαν στους ενόρκους μερικές από τις ράβδους χρυσού που κατέσχεσαν ομοσπονδιακοί πράκτορες από το σπίτι στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι πράκτορες βρήκαν επίσης περισσότερα από 480.000 δολάρια μετρητά. Μερικά ήταν μέσα σε φακέλους και βρέθηκαν σε ένα σακάκι που έφερε το όνομα του γερουσιαστή.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του έκαναν λόγο για φυσιολογική δραστηριότητα για έναν γερουσιαστή και προσπάθησαν να κατηγορήσουν τη σύζυγό του, την οποία οι εισαγγελείς περιέγραψαν ως μεσάζοντα για τις δωροδοκίες. Σημείωσαν πως οι ράβδοι χρυσού βρέθηκαν στην ντουλάπα της ενώ υποστήριξαν ότι οι δυο τους ζούσαν σε μεγάλο βαθμό χωριστές ζωές και εκείνη κράτησε τον σύζυγό της στο σκοτάδι σε ό,τι αφορά στα οικονομικά της.

Η υπεράσπιση είπε επίσης ότι ο γερουσιαστής για δεκαετίες ανέσυρε τακτικά μετρητά από τις τράπεζες και τα αποθήκευε στο σπίτι του.  Η μεγαλύτερη αδερφή του κατέθεσε ότι είχε αυτή τη συνήθεια από τους γονείς τους, οι οποίοι έφυγαν από την Κούβα με μετρητά που είχε αποθηκεύσει ο πατέρας τους σε ένα ρολόι. Η σύζυγός του Ναντίν Μενέντεζ αναμένεται να δικαστεί σε ξεχωριστή δίκη. Δεν έχει παραστεί στη δίκη του συζύγου της αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Ο ισχυρός άνδρας Μπομπ Μενέντεζ

Ο Μενέντεζ ήταν ενεργός στην Ουάσιγκτον για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Εκπροσωπεί το Νιού Τζέρσεϊ στη Γερουσία από το 2006, αφού προηγουμένως υπηρέτησε 13 χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πριν από αυτό, υπηρέτησε και ως δήμαρχος του Νιού Τζέρσεϊ.

Πριν κατηγορηθεί, ο Μενέντεζ δεν ήταν μόνο ένας ισχυρός πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας, αλλά ένας σημαντικός σύμμαχος στις προσπάθειες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει την επιρροή των ΗΠΑ στο εξωτερικό, να συγκεντρώσει υποστήριξη και χρήματα για να βοηθήσει την Ουκρανία και να σταματήσει τις προόδους της Κίνας.