Διεθνή

Politico: Η οργή της Μελόνι απειλεί τη δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

Politico: Η οργή της Μελόνι απειλεί τη δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν Φωτογραφία: epa
Η ώρα της αλήθειας στην αυριανή μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη του προέδρου της Κομισιόν - Το μεγάλο δίλημμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού

Η Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: Να δώσει αύριο Πέμπτη την ψήφο της στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν και να παραμείνει... υπολογίσιμη στις Βρυξέλλες ή να δυσαρεστήσει την ευρωσκεπτικιστική βάση της στην Ιταλία.

Στη 1 μ.μ. της Πέμπτης, στο Στρασβούργο, οι δύο ισχυρότερες γυναίκες της Ευρώπης θα έρθουν αντιμέτωπες με την (κοινή) αλήθεια.

Η μυστική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καθορίσει αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η ψηφοφορία θα καθορίσει και το υπόλοιπο της θητείας της Ιταλίδας πρωθυπουργού στην εξουσία.

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, είναι πιθανό μόνο μία από τις δύο να βγει νικήτρια.

Η ψηφοφορία έρχεται έπειτα από μήνες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, που οδήγησαν στην πρόταση να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για άλλη μία πενταετή θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν. Από εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα για την Τζόρτζια Μελόνι.

Η σκληροδεξιά Μελόνι έμεινε εκτός των διεργασιών που οδήγησαν σε συμφωνία μεταξύ των φιλελεύθερων - όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν - των κεντρώων συντηρητικών της φον ντερ Λάιεν και των σοσιαλιστών του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς και του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τη Μελόνι και προκάλεσε ένα πρόβλημα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που πλέον βγαίνει στην προσκήνιο.
Αν και θεωρητικά η φον ντερ Λάειν θα έχει αρκετή υποστήριξη από συντηρητικούς, φιλελεύθερους, πράσινους και σοσιαλιστές (συνολικά έχουν 401 έδρες και η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους), η ψηφοφορία της Πέμπτης θα είναι μυστική και εκτιμάται ότι οι... αποστασίες μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 15%!

27396819 bf564

«Κλειδί» οι 78 ψήφοι της Μελόνι

Σε αυτό το σημείο θα μπορούσε να βοηθήσει η Μελόνι: Είναι επικεφαλής της σκληροδεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ευρωβουλευτών. Οι 78 ψήφοι αυτής της ομάδας μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικές για την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Μελόνι δεν έχει δώσει επίσημη γραμμή στην ομάδα της να υποστηρίξουν τη Γερμανίδα αξιωματούχο στην αυριανή ψηφοφορία. Επειτα από μια «έντονη ώρα» - όπως τη χαρακτήρισε η φον ντερ Λάιεν - συνομιλιών με την ομάδα ECR την Τρίτη, δεν ήταν ακόμη σαφές τι θα ψήφιζαν.

Διαφορετικά κόμματα εντός της ομάδας, από διάφορες χώρες, είναι πιθανό να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις.

Το δίλημμα της Μελόνι

Η ψηφοφορία της Πέμπτης οδηγεί τη Μελόνι σε ένα σταυροδρόμι, όπου πρέπει να κάνει μια επιλογή που θα είναι καθοριστική για το δικό της πολιτικό μέλλον», δήλωσε ο Marco Valbruzzi, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II. «Πρέπει είτε να αποδεχτεί την ευκαιρία να είναι μέρος της πλειοψηφίας που στηρίζει τον επικεφαλής της Επιτροπής, είτε να παραμείνει εκτός, κάτι που νομίζω ότι θα είναι δύσκολο γι' αυτήν».

Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει plan Β εάν η φον ντερ Λάιεν δεν επανεκλεγεί. Εάν δεν συγκεντρώσει τις 361 ψήφους που χρειάζεται, η πολιτική της ΕΕ θα περιέλθει σε χάος και σύγχυση - σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή.

Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να διανύει τον τρίτο χρόνο του και τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει ξανά το κατώφλι του Λευκού Οίκου, η πολιτική σταθερότητα στην ΕΕ θεωρείται ζωτικής σημασίας για την οικονομική και πολιτική ασφάλεια της ηπείρου.

Και στη Ρώμη, ωστόσο, διακυβεύονται πολλά.

Εάν η Μελόνι στηρίξει τελικά την φον ντερ Λάιεν, θα εδραιώσει τη θέση της ως κυρίαρχη μετριοπαθής φωνή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Αν ζητήσει από τους ευρωβουλευτές του ECR να απέχουν, κινδυνεύει να στείλει το κόμμα - και την Ιταλία - στο περιθώριο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό.

28910671 035cc

Πρόκειται για ένα επώδυνο δίλημμα της Μελόνι: καλείται να επιλέξει μεταξύ του ρεαλισμού και των ιδεολογιών που υποστήριζε επί χρόνια ως πολιτικός στην Ιταλία

Αν και η Μελόνι παραμένει δημοφιλής στο εσωτερικό της χώρας, η πολιτική στην Ιταλία χαρακτηρίζεται από αστάθεια και πολυδιάσπαση. Ο εταίρος της στον συνασπισμό, Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, έχει καταστήσει πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής του την εναντίωση του σε μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλβίνι αναγκάστηκε να διαψεύσει δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία είχε πει πως αν η Μελόνι «ψηφίσει τη φον ντερ Λάιεν, είναι τελειωμένη».

Φασιστικές ρίζες

Τα Αδέλφια της Ιταλίας, έχουν ρίζες στον φασισμό, ωστόσο η Μελόνι προσπάθησε να αποτινάξει το ακροδεξιό παρελθόν του κόμματός της και να το «επανασυστήσει» ως συντηρητικό.

Για τον πολιτικό επιστήμονα Marco Valbruzzi, η ψηφοφορία της Πέμπτης αποτελεί «τη μέχρι στιγμής πιο σημαντική στιγμή της πρωθυπουργίας της Μελόνι».

Παρά την πολιτική πίεση που δέχεται από την ακροδεξιά στην Ιταλία, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους η Μελόνι μπορεί να αποφασίσει ότι είναι προς το εσωτερικό πολιτικό της συμφέρον να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν. Ο κυριότερος λόγος είναι η μόνιμα επικίνδυνη οικονομική θέση της Ιταλίας.

Η φον ντερ Λάιεν υπήρξε αξιόπιστος εταίρος της Μελόνι, επικυρώνοντας τη συμμόρφωση της Ιταλίας με το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία και εγκρίνοντας την έγκαιρη αποδέσμευση κονδυλίων.

Μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύθηκαν, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι οι πολιτικές αλληλεγγύης της ΕΕ ήταν λιγότερο πιθανό να συνεχιστούν, σύμφωνα με τον Carlo Cottarelli, πρώην Ιταλό γερουσιαστή και ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος τώρα διευθύνει το πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών επιστημών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. «Όταν υπάρχει κρίση, η Ιταλία εξαρτάται από τους μηχανισμούς αλληλεγγύης της ΕΕ», δήλωσε.

Η φον ντερ Λάιεν έχει επίσης δείξει ότι είναι ευέλικτη σε θέματα σημαντικά για το κόμμα της Μελόνι, όπως η μετανάστευση, η υπεράσπιση των αγροτικών συμφερόντων και η άμβλυνση της πολιτικής για το κλίμα.

Όταν η φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του ECR την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Politico, εκείνοι απαίτησαν «ριζική αλλαγή στην κλιματική πολιτική της Πράσινης Συμφωνίας», «ρεαλιστικές» αγροτικές πολιτικές και νέες συμφωνίες με τις αφρικανικές χώρες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Επίσης, η Μελόνι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία όσον αφορά την ερμηνεία των ευρωπαϊκών κανόνων για το χρέος για την Ιταλία.