Πολιτική

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας o νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας o νέος Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ
Τον Απόστολο Τζιτζικώστα θα προτείνει η χώρα μας για την θέση του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη μετεκλογική επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ για στροφή προς το εκλογικό ακροατήριο που ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα έχει στραφεί στις πρόσφατες ευρωεκλογές προς πολιτικές δυνάμεις δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος, φαίνεται ότι εντάσσεται σε σημαντικό βαθμό και η επιλογή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα για την θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον κ. Τζιτζικώστα στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ενημερώσει ήδη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο κ. Τζιτζικώντας δήλωσε ότι δεν το γνωρίζουμε, καθώς αυτό είναι θέμα της κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η χώρα μας θα επιδιώξει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και, σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε να λάβει ο Έλληνας Επίτροπος χαρτοφυλάκιο που να έχει σχέση με την ανταγωνιστικότητα, την άμυνα, την ενέργεια ή και την αγροτική πολιτική, ενώ τον τελευταίο καιρό ακούγεται ιδιαίτερα και εκείνο των μεταφορών.

Όσον αφορά το ζήτημα αυτό, ο κ. Μαρινάκης περιορίστηκε στο σχόλιο ότι «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης και είναι όλο και πιο ισχυρή γεωπολιτικά , αμυντικά, διπλωματικά, επί της ουσίας και μέσα στην Ευρώπη».

Εξηγώντας τους λόγους της επιλογής του κ. Τζιτζικώστα, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50% και επιβεβαίωσε ότι είναι «μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου».

Ταυτόχρονα επισήμανε πως ο κ. Τζιτζικώστας είναι γέννημα θρέμμα της ΝΔ, με ευρωπαϊκή παρουσία, ένας νέος άνθρωπος που έχει καταφέρει να συνθέσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη ψηφοφόρων που ανήκουν σε πολύ μεγαλύτερες ιδεολογικές ομάδες από αυτή που ανήκει στη ΝΔ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επίσης είναι γέννημα θρέμμα της ΝΔ αλλά προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, με μία πολύ προσεκτική διεύρυνση και μένοντας πάντα πιστός στις αρχές και αξίες της ΝΔ, ώστε να καταφέρει να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες

Στο σημείο αυτό ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα και στην επόμενη τετραετία ως ένας κόμβος όπου που περνά η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων έργων σε μία τετραετία «που είναι των μεγάλων εγκαινίων», όπως είπε.