Διεθνή

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τους κινδύνους ενός τρίτου Παγκοσμίου πολέμου

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για τους κινδύνους ενός τρίτου Παγκοσμίου πολέμου Φωτογραφία: EPA / NATALIA KOLESNIKOVA
«Αποσαφηνίζει» το πυρηνικό δόγμα της η Ρωσία.

Η Δύση παίζει με τη φωτιά, καθώς σκέφτεται να επιτρέψει στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία με πυραύλους της, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ και προειδοποίησε ότι ένας τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος δεν θα περιοριζόταν στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αξίωμα που κατέχει εδώ και πάνω από 20 χρόνια, σχολίασε ότι η Δύση επιδιώκει την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και «πάει γυρεύοντας για μπελάδες», εξετάζοντας τα αιτήματα του Κιέβου για πιο χαλαρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά στη χρήση των όπλων που παραλαμβάνει από τους συμμάχους του.

«Τώρα επιβεβαιώνουμε για άλλη μία φορά ότι το να παίζουν με τη φωτιά- και είναι σαν μικρά παιδιά που παίζουν με σπίρτα- είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο για τους ενήλικες θείους και θείες που τους έχουν εμπιστευτεί πυρηνικά όπλα, σε χώρες της Δύσης», δήλωσε ο Λαβρόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

«Οι Αμερικανοί συνδέουν απόλυτα τις συζητήσεις για έναν Γ Παγκόσμιο Πόλεμο ως κάτι που αν- Θεός φυλάξοι- συμβεί, θα επηρεάσει αποκλειστικά την Ευρώπη», σημείωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι η Μόσχα «αποσαφηνίζει» το πυρηνικό δόγμα της. Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, από το 2020, ορίζει πότε ο πρόεδρος της χώρας θα εξετάσει τη χρήση πυρηνικού όπλου: ως απάντηση σε μία επίθεση με πυρηνικά, ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής ή συμβατικά όπλα, όταν «απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα στην επίθεση στο Κουρσκ. Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι χτύπησε γέφυρες με αμερικανικούς πυραύλους HIMARS.

Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της Ουκρανίας πριν από την εισβολή στο Κουρσκ και ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία συμμετοχή στην επιχείρηση. Ρώσοι αξιωματούχοι το απορρίπτουν αυτό, δηλώνοντας ότι υπήρχε αμερικανική εμπλοκή.

Οι New York Times έγραψαν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία παρείχαν στην Ουκρανία δορυφορικές εικόνες και άλλες πληροφορίες για το Κουρσκ, τις ημέρες μετά την επίθεση του Κιέβου.