Διεθνή

Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει στον Μπάιντεν σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει στον Μπάιντεν σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου Φωτογραφία: EPA/ MAXYM MARUSENKO
«Δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί με τον Πούτιν», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει με τον διάλογο, αλλά το Κίεβο πρέπει να βρίσκεται σε ισχυρή θέση, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συμπληρώνοντας ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στον Τζο Μπάιντεν και τους δύο υποψήφιους διαδόχους του.

Η εισβολή στο Κουρσκ ήταν κομμάτι αυτού του σχεδίου, δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ συμπλήρωσε ότι αυτό περιλαμβάνει βήματα στο οικονομικό και το διπλωματικό μέτωπο.

«Ο βασικός στόχος αυτού του σχεδίου είναι να αναγκαστεί η Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο. Και θέλω πάρα πολύ αυτό να είναι δίκαιο για την Ουκρανία», τόνισε, δίχως να δώσει λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παραστεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Δήλωσε ότι προετοιμάζεται για τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν και συμπλήρωσε ότι θα συζητήσει το σχέδιό του με την Κάμαλα Χάρις και πιθανότατα τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, μετά την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ. Στο παρελθόν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να έχει ως βάση την αποδοχή της «πραγματικότητας» από το Κίεβο. Κάτι που θα σήμαινε η Ρωσία να κρατήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει, όπως και την Κριμαία. Τώρα, η Ουκρανία λέει ότι έχει τον έλεγχο σε περιοχή που ξεπερνά τα 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο Κουρσκ.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί με τον Πούτιν. Ο διάλογος σήμερα είναι ουσιαστικά κενός και ανούσιος, επειδή δεν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο μέσω της διπλωματίας», δήλωσε ο Ζελένσκι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά την εισβολή στο Κουρσκ, συμπλήρωσε, μειώθηκαν οι χώρες που ζητούν από την Ουκρανία να κάνει συμβιβασμούς με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και να παραδώσει τμήματα των εδαφών της.

Παράλληλα, χλεύασε τον Πούτιν ότι δίνει προτεραιότητα στην κατάληψη ουκρανικών εδαφών παρά στην υπεράσπιση των ρωσικών.