Διεθνή

Παγκόσμιο μπλακ άουτ: Τι λέει η Microsoft για τo update που «πάγωσε» αεροδρόμια και τράπεζες

Παγκόσμιο μπλακ άουτ: Τι λέει η Microsoft για τo update που «πάγωσε» αεροδρόμια και τράπεζες Φωτογραφία: epa
Η ανακοίνωση της Microsoft εκδόθηκε καθώς πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν τεχνικά προβλήματα ή βλάβη

Ο τεχνολογικός κολοσσός Microsoft ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία του τεχνικού προβλήματος, που προκάλεσε μπλακ άουτ σε πολλές επιχειρήσεις παγκοσμίως, από αεροπορικές εταιρείες και τράπεζες μέχρι συστήματα υγείας και σούπερ μάρκετ. Σε χιλιάδες υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows εμφανίστηκε κατά την εκκίνηση «μπλε οθόνη θανάτου», σκορπώντας τον πανικό.

Αιτία του κακού ήταν μία ελαττωματική ενημέρωση ασφαλείας από τον πάροχο κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, η οποία έβγαζε εκτός λειτουργίας τους επηρεαζόμενους υπολογιστές και διακομιστές (server), αναγκάζοντάς τους σε συνεχείς επανεκκινήσεις.

29008783 f3c35

Ο διευθύνων σύμβουλος της Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτζ, ανέφερε σε δήλωσή του:

«Η CrowdStrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάζονται από ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε σε μια ενιαία ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για Windows hosts. Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται.

Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και έχει αναπτυχθεί διόρθωση.

Παραπέμπουμε τους πελάτες στην πύλη υποστήριξης για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρεις και συνεχείς ενημερώσεις στον ιστότοπό μας. Συνιστούμε επιπλέον στους οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι επικοινωνούν με τους εκπροσώπους της Crowdstrike μέσω επίσημων καναλιών.

Η ομάδα μας είναι πλήρως κινητοποιημένη για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των πελατών της Crowdstrike».

{https://x.com/George_Kurtz/status/1814235001745027317}

Η ανακοίνωση της Microsoft εκδόθηκε καθώς πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν τεχνικά προβλήματα ή βλάβη: επιχειρήσεις στην Αυστραλία, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ και αλυσίδα σουπερμάρκετ, το αεροδρόμιο του Βερολίνου, ή ακόμη ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός φορέας της Βρετανίας, όπως και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

29009158 e1e9c

Σε μήνυμά της με τίτλο «Υποβάθμιση υπηρεσίας», η Microsoft σημειώνει ότι οι χρήστες «ενδέχεται να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365».

H Microsoft προσθέτει ότι παραμένει «κινητοποιημένη για να διαχειριστεί αυτό το συμβάν, δίδοντας την μεγαλύτερη και επείγουσα προτεραιότητα, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο για τις υπόλοιπες εφαρμογές Microsoft 365 που βρίσκονται σε υποβαθμισμένη κατάσταση».